Elkezdődött a volt Tőzsdepalota felújítása

A kanadai Tippin Corporation magyar leányvállalata, a Tőzsdepalota Kft. megkezdte a volt tévészékházként ismert épület 100 millió eurós felújítását, a 35 ezer négyzetméternyi irodába és kereskedelmi létesítménybe 2017-ben költözhetnek be a bérlők.

A budapesti, szabadság-téri Tőzsdepalotát Alpár Ignác tervezte, és 1905-ben készült el.
Idén lebontják mindazokat a válaszfalakat, álmennyezeteket, amelyek eredetileg nem voltak részei az épületnek. Például a régi, széles folyosókból mindenütt irodákat választanak le. Jövőre a komolyabb – utólag beépített vasbeton – szerkezeteket bontják el, majd elkezdik az építést is.
A földszint megnyílik az utca felé, itt kávéház, étterem és üzletek lesznek. A korábban is irodaként szolgált területek változatlan funkciót kapnak. Beépítik a tetőteret is, és a két tőzsdeteremből – az északi volt az értéktőzsde, míg a déli ugyanilyen tér az árutőzsde – szintén irodák lesznek.
Az épület hátsó – a Nádor utca felőli – bejáratát is megnyitják. A Szabadság-tér felőli bejáraton a turisták is beléphetnek az épületbe, az auláig.
A Tőzsdepalotát lassan egy évtizede 4,5 milliárd forintért vásárolta meg a Tippin Corporation. Az eredeti tervek szerint 2011-re végeztek volna a felújítással, de a gazdasági válság közbeszólt, így tűzte ki a cég a 2017-es határidőt.