bárszék

A kényelmes bárszék alapkövetelmény

Manapság egyre több otthonban található meg a bárszék. Előnye, hogy nem csak elegáns, de a helyiséget is egyedivé varázsolja. Mint minden szék fő funkciója az, hogy kényelmes ülést biztosítson, ezért az otthonunkhoz passzoló bárszék kiválasztásánál érdemes nemcsak a dizájnt, hanem a kényelmi szempontokat is figyelembe venni.

A bárszékek manapság nagyon divatosak, egyre több modern stílusú otthon része a tálalópult, vagy bárpult, amely köré bárszékek kerülnek. A székekkel szemben alapvető követelmény a kényelmesség, és sokakban merül fel kérdésként, hogy a bárszék kényelmes-e akár reggelizéshez, vagy társasági összejövetelhez, vagy csak jól mutat az adott helyiségben.

A bárszék kiválasztásának szempontjai

Akár a konyhabútor felújítás által megszépült új konyhánkba, akár a nappalinkba, vagy az étkezőnkbe szánjuk, célszerű a helyiség berendezéséhez, stílusához leginkább passzoló, de mindenekelőtt a lehető legkényelmesebb darabot kiválasztani. A méretét, és kialakítását figyelembe véve számos lehetőség közül választhatunk, de talán egyik legjobb megoldás az, ha a bárszéket együtt vásároljuk meg a bárpulttal.

Magasság

Azt, hogy egy bárszék mennyire biztosít kényelmes üldögélést, első sorban a mérete, illetve a magassága határozza meg. A megfelelő méretű bárszék jól illeszkedik a helyiség berendezéséhez, miközben az elvárt kényelmet nyújtja. Egy túl magas, vagy éppen alacsony darab zavarólag tűnhet, és megbonthatja a helyiség harmóniáját. A magasság szerint három féle csoportba sorolhatók a bárszékek:

  • Alacsony (58-71 cm) bárszékek
  • Klasszikus (72-81 cm) bárszékek
  • Magas (82-91 cm) bárszékek

Az alacsony bárszékek alkalmasak konyhasziget, vagy konyhapult, illetve 100 cm-nél alacsonyabb asztal mellé. A 100 cm-nél magasabb, de 110 cm-nél kisebb asztalok mellé érdemes a klasszikus bárszéket választani. Az ennél magasabb asztalokhoz, amelyek mérete akár 119 cm is lehet célszerű magas bárszéket választani.

A fix bárszékek mellett állítható magasságú bárszékek is kaphatóak, amelyek gázemelővel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy fokozatosan állítsuk be széket a kívánt magasságba, hogy bármilyen magasságú pulthoz ideális legyen.

Ügyeljünk arra, hogy az asztallap és szék ülőkéje között maradjon legalább 20 cm-es távolság a lábunk számára, hiszen a kényelmes mozgást ez biztosítja. Fontos tudni, hogy a pult mellé kényelmesen hány széket tudunk elhelyezni: így figyelembe kell venni mind a pult, mind a székek szélességét is, két szék között legalább 10 cm távolságot célszerű hagyni.

Kialakítás

A magasság mellett a bárszék kialakítása az, amely a kényelmét döntően meghatározza.

Háttámlával és karfával rendelkező bárszékek

Ha a kiválasztás fő szempontja a kényelem, akkor elsősorban a háttámlával és karfával rendelkező bárszékek közül érdemes választani, amely nagyon jó választás konyhasziget és konyhapult mellé. Számtalan fajtája létezik, például stabil, állítható magasságú és forgó darabok egyaránt. Nagyon elegánsak a bársony utánzatú kárpitozott bárszékek, de a szövettel bevont bárszékek díszévé válnak egy formálisabb, elegáns étkezőnek is. A háttámlával és karfával rendelkező bárszékek nagyon kényelmes ülést biztosítanak, ugyanakkor hátrányuk, hogy több helyet foglalnak el, mint az egyszerű bárszékek.

Egyszerű bárszékek

A támla, vagy karfa nélküli egyszerű bárszékek is igen népszerűek. Az ülőkéjük alakja négyzet, vagy kör alakú, legkényelmesebbek azok a darabok, amelyek habbal, vagy szivaccsal vannak töltve, illetve kárpittal bevontak. A műanyag ülőrésszel rendelkező modellek dizájnosak, de kevésbé kényelmesek. Az ülőkék anyaga lehet bőr, műbőr. Az egyszerű bárszék nagy előnye a helytakarékosság, hogy használaton kívül könnyen betolhatók a pult alá. Kevésbé szélesek, így kimondottan jó választás azok számára, akik több széket szeretnének az asztal köré helyezni – a család, illetve a baráti társaság létszámához igazodva. Az egyszerű bárszékek lehetnek lábtartósak, vagy lábtartó nélküliek. Nagyon kényelmesek a lábtartóval együtt mozgó, 360 fokos elfordulást biztosító darabok, amelyek a nehezebben mozgók számára is könnyebb felülést biztosítanak.

A különböző modellekkel sikkesen rendezhetjük be az otthonunkat, de mindenképp a rendelkezésre álló helynek megfelelő, és a felhasználási igényünkhöz igazadó darabokat célszerű kiválasztani.

Manapság igen könnyű a választás, a www.hawaj.hu webáruházból előzetes regisztráció nélkül azonnal megrendelhetjük a kiválasztott terméket. A kedvező áru ajánlatokért érdemes az oldalt felkeresni, ahol a kínálatból könnyen megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő bárszéket. A készleten lévő termékek még akár a rendelés napján is kiküldésre kerülnek.