olasz konyha

Olasz konyha: ételkülönlegességek és receptek

Az olasz konyhát rendkívüli választékosság és könnyedség jellemzi. Ételeik készítéséhez leggyakrabban olívaolajat használnak, de más növényi zsiradékok is kedveltek. Az országot határoló tengerek bőségesen ellátják az olaszokat halakkal és rákokkal, ezen kívül állattenyésztésük nagy mennyiségben biztosít konyháikra szarvasmarhát, bárányt, kecskét, baromfit. A vadételek is nagy népszerűségnek örvendenek, legfinomabb csemegéik a vadszárnyasok és nyulak.

A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone) és a húsleves (brodo). Az előző sűrű és igen tartalmas zöldségleves, az utóbbit marhahúsból, kolbászból és sonkából készítik. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt.

Előételeik közül a tésztafélék, közismerten igen kiváltságos helyet foglalnak el. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és olíva olajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melyben a főszerepet legtöbb esetben a paradicsom játsza. Ezen kívül számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak. Zöldségekből is számos előételt készítenek. A nálunk is ismert kelbimbó, padlizsán és gombafélék mellett igen kedvelt az articsóka is. Ezeket köretként is tálalják. A különböző rizottókat és tojásételeket meleg előételként is készítik.

olasz konyha

Az olasz konyha a tengeri halak, rákok, osztrigák és csigák számos fajtáját használja fel. A homár, a languszta és a szkampi (kicsi rákok) meleg és hideg változata is fellelhető étlapjaikon. Halaikat roston vagy rántva, mártással és vajjal főzve készítik.

A húsféléket sütéssel, főzéssel, párolással, nyárson sütéssel készítik. Marha-, borjú-, bárány- és szárnyasételeiket számos változatban különféle ragukkal és zöldségkörettel tálalják. Félangolos húsféléket éppúgy készítenek, mint párolt vagy vajban pirítottakat. Előszeretettel fogyasztják a házi nyulat, amelyet sütve vagy párolva készítenek. Az olasz húskészítmények közül a leghíresebbek speciálisan készített felvágottakat (mortadella) és a különlegesen füstölt sonkák.

A húsételekhez zöldség- és burgonyaköretet tálalnak. A zöldfőzelékek készítési módja a francia és angol konyháéval megegyezik. Egyszerűen sós vízben főzik meg az alapanyagokat, majd nyers vagy olvasztott vajjal, fűszerezve tálalják.
A salátaféléknek nagy kultusza van az olasz konyhában. Az év minden szakában található náluk friss zöldsaláta, készítésüknél szűz olívaolajat használnak, de egyéb dresszingeket (önteteket) is készítenek, melyeket leginkább citromlével ízesítenek.

pizza

Az olasz konyha, pirospaprikán kívül, valamennyi, nálunk is ismert fűszerfélét alkalmaz. Az ízesítésnél előszeretettel használják a rozmaringot és az oreganot is. A különböző ételekhez készített mártásoknál törekednek a szép színekre, ezért nem sajnálják a pénzt az egyik legdrágább fűszerre, a sáfrányra sem. Étkeik ízesítéséhez, akárcsak a magyarok az olaszok is gyakran használnak borokat.

Az étkezések – a franciákhoz hasonlóan – szinte elképzelhetetlenek sajtok nélkül. Sajtjaikhoz kísérőként gyümölcsöt, hagymát vagy retekfélét tálalnak. Déligyümölcseik szinte minden étkezés alkalmával felbukkannak.

Az étkezéseket, az egész világon ismert méreg erős presszókávéval zárják. Boraik minőségével a franciák utáni, előkelő második helyet szerezték meg a világpiacon. (Az olasz borok – leginkább a Chianti borok – különlegessége a fonott üveg, mely egykor az üvegek sérülését volt hivatott megakadályozni.) Aperitifként kedvelt a cinzano, az étkezés záróakkordjaként pedig egyes területeken előszeretettel fogyasztanak grappa-t.

Szardínia konyhája maga a természet: kevésből kellett jót és sokat főzni, így hát mindent használtak, ami csak a szigeten termett. Laktató levesük, a “favata” babból és sertéshúsból készül. A szardíniai ricotta sajtot előszeretettel ízesítik cukorral és citromhéjjal és így lesz a tölteléke a helyi specialitásnak, az édes raviolinak. A “malloderus” sáfránnyal ízesített goncchi, melyet paradicsomszósszal tálalnak.

pasta

Állítólag Szicília a fagylalt őshazája – a világ legfinomabb fagylaltját csinálják. Még a legkisebb kocsmában is vagy húszféle ízű csoda várja a betérőket. A legfinomabb a kettévágott briósba lapátolt fagyi, ezt mindenképpen tessék kipróbálni!

Szicíliában egész évben érik a citrom. Használják saláták, tengeri herkentyűk ízesítésére, de a friss citrom íze leginkább két nemzeti italukban a Granitában és a Limoncellóban érvényesül. A Granita jégkásává hűtött friss citromlé cukorral, és rendkívül üdítő a tikkasztó melegben. A Limoncello citromlikőr, jégkockával és pár csepp citromlével fogyasztják a helybeliek aperitifnek vagy étkezés utáni gyomorserkentőnek. Nagyon finom!
A szicíliai vörösbor párját ritkítja még a mediterrán borok között is. Főleg a különleges Marsala, az édes, mézsűrűségű aperitifbor, de a száraz vörösborok és a félszáraz fehérborok is kihagyhatatlanok az ínycsiklandó tészták és halak mellé.

Espresso, ristretto, cappuccino, caffé latte e macchiato – a kávé kihagyhatatlan, és minden fajtája, elkészítési módja elkápráztatja az ízlelőbimbókat. Az olasz kávé már-már közhely, de akkor sincs párja a világon!