Miért jó a SUP a testi és lelki egészség számára?

A SUPozás egy kicsit többet kínál, mint maga a vízi sporttevékenység vagy a vízen való napozás. A siklás izgalmán túl nagyban hozzájárul a fizikai és a mentális egészségünk megőrzéséhez is. Nézzük meg, hogy pontosan miben is segíthet ez a szabadidős tevékenység?

Fizikai egészség

Teljes testre ható edzésforma

Ez a sport több izomcsoport megmozgatására is alkalmas, így a teljes testünket edzésben tarthatjuk. A deszkán egyensúlyoznunk kell és így aktiváljuk a törzsizmainkat, evezés közben a karjainkat és a vállainkat erősítjük, de a hátizmokra is jó hatással van. Mivel a vízben az áramlatokkal is meg kell küzdenünk, így a lábunk izomzata is erősödik, hiszen folyamatosan stabilizálni kell magunkat. SUP akció során nagyon olcsón meg tudjuk vásárolni életünk első deszkáját és máris kipróbálhatjuk ezt a csodálatos sportot.

A szív- és az érrendszer egészsége

Egy kardiovaszkuláris edzésről van szó, hiszen a vízben való gyakorlatok elvégzése során fokozódik vérkeringésünk, így hozzájárul az egészséges vérnyomás fenntartásához. Mivel az evezés egy ritmikus tevékenység, ezért segíthet a pulzusszám megemelésében, így segítve elő a szív- és az érrendszerünk fittségét.

Alacsony terhelés mellett is végezhető

Több nagy terheléssel járó sport tevékenység létezik, de a SUP pontosan az ellentéte. A víz felhajtóereje csökkenti az ízületekre nehezedő terhelést, így a sérülések kockázata, valamint a terhelés is minimálisra csökken. Ideális ez a sport azok számára, akik kíméletesebb testmozgásra vágynak.

Mentális egészség

A stressz csökkentése

Napjainkban szinte mindenkit ér stressz a mindennapokban és legtöbbször a munkahelyeken. Ennek leküzdésére ez a tevékenység tökéletes megoldást nyújthat. Elszakadhatunk a hétköznapi élet nyüzsgésétől, hallgathatjuk a víz nyugtató hangját és szemlélhetjük a békés környezetet. Ez a kombináció képes a stressz csökkentésére, így a vízben történő relaxáció a nyugalom érzetét hozza el mindenki számára.

Koncentrálás

Mivel a deszkán egyensúlyoznunk kell, így fontos, hogy koncentráljunk. Az evezéstechnika, az egyensúlyozás, a környezet áttekintése, mind koncentrációt igényel. Mivel folyamatosan fókuszálunk, így sikerülhet elterelni a gondolatainkat a problémákról és elménk teljesen ki tud kapcsolni.

Kapcsolódás a természettel

Akik eleve szeretik a természetet, azoknak ez a tevékenység tökéletes kikapcsolódást fog nyújtani. A SUP-on nem csak állni, hanem térdelni, sőt ülni is lehet. A pihenések közben nyugodtan nézzünk körül és merüljünk el a természet csodáiban. A szorongás és a depresszió minimálisra csökkenthető, ha ezt a sportolást választjuk.