E-vitaminnal a szépségért és az egészségért

Egy egészséges életmódot támogató étrend követése mellett is fontos a szervezet megfelelő működéséhez szükséges vitaminokat pótolnunk. A vitaminok összetett szerves molekulák, amelyeket leginkább oldhatóságuk alapján csoportosítunk.

Ezek alapján megkülönböztetünk zsírban-, illetve vízben oldódó vitaminokat. Míg a vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem képes tárolni, így azok mindennapos pótlásra szorulnak, a zsírban oldódókat a szervezet alap esetben akár hónapokig is képes raktározni.
Azonban ez a folyamat sem ennyire egyszerű, vannak ugyanis olyan zsírban oldódó vitaminok, amelyeket a szervezet csak igazán rövid ideig képes tartani. Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé sorolható, amely számos fontos tulajdonsággal rendelkezik az egészséget és a szépséget illetően.

E-vitamin az alapvető antioxidáns
Az E-vitamin jótékony hatásait elsősorban antioxidáns tulajdonságainak köszönheti. Nyolc különböző fajtája ismert (alfa-tokoferol, béta-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokotrienol, béta-tokotrienol, gamma-tokotrienol és a delta-tokotrienol), amelyek közül az emberi szervezetben a legaktívabb az alfa-tokoferol. A szervezet számára megfelelő mennyiségének pótlásához elengedhetetlen a megfelelő étrend, hiszen zsírszegény táplálkozás követésével nem lesz elegendő E-vitamin a szervezet számára. Ez esetben elengedhetetlen valamilyen táplálék-kiegészítő formájában pótolni.

Kiemelt antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően számos betegség megelőzésére alkalmas. Fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, hiszen képes hatékonyan szembeszállni a káros szabad gyökökkel, védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól. Ez a folyamat az egészségünket tekintve létfontosságú, hiszen napjainkra sajnos jellemző a stressz, a mozgáshiányos életmód, de ide sorolható a dohányzás is, amelyek mind a káros szabad gyökök gyarapodását segítik. Az E-vitamin számos kedvező hatással segíti az egészségünk megőrzését, illetve helyrebillentését egyaránt.

 • Fontos szerepet játszik a szervezet anyagcsere folyamataiban, mint a zsír-, fehérje, valamint a szénhidrát-anyagcsere folyamataiban egyaránt.
 • Részt vesz a folyadékháztartásban.
 • Erősíti az immunrendszert, emellett fontos a szem egészségének megőrzéséhez, különösen fontos az időskori látásromlás megelőzéséhez.
 • Támogatja a megfelelő izomfejlődést, mivel fokozza az izmok teljesítményét és késlelteti kifáradásukat.
 • Javítja a sejtek regenerációs folyamatait.
 • Hatékony segítséget nyújt az érrendszeri betegségek kialakulása ellen, illetve jótékony hatással van a vérnyomás csökkentésére is.
 • A-vitaminnal együtt alkalmazva pozitív hatással van a tüdő egészségének védelmére.
 • Képes csökkenteni egyes betegségekkel járó kellemetlen tüneteket. (cukorbetegség)
 • Növeli az állóképességet, hatékony a krónikus fáradtság legyőzésében.

Az E-vitamint sokan a szépség vitaminjának is nevezik, hiszen pozitív hatással van a bőr fiatalságának megőrzésére is.

 • Külsőleg és belsőleg is képes megakadályozni a hegesedést.
 • Erősíti a körmöket és a hajszálakat egyaránt.
 • Hatékony segítség a bőr korai öregedésének megjelenése ellen.
 • Az E-vitamin képes lassítani a sejtek öregedését, így rendszeres és hatékony pótlásával tovább maradhatunk fiatalosak.

Az E-vitamin hiánya és természetes forrásai

Amennyiben nem viszünk be elegendő E-vitamint a szervezetbe úgy az többféle egészségügyi panaszt is okozhat. Az E-vitaminnak szerepe van a megtermékenyülés során is, így ennek a vitaminnak a hiánya ezt a folyamatot is nehezítheti. Emellett okozhatja az immunrendszer gyengülését, ivarrendszeri zavarokat és kialakulhat anémia is. Csökkenhet a figyelem, idegesebbek, valamint feszültebbek lehetünk, továbbá az izmok is veszíthetnek feszességükből.

Az E-vitamin természetes forrásai közé tartoznak a különféle olajos magvak (napraforgómag, mandula, dió, mogyoró), a növényi olajok, a hüvelyesek, a mazsola, a zöld leveles zöldségek, a tojássárgája és a búzacsíra is. Az E-vitamin ma már többféle formában elérhető táplálék-kiegészítőként is, így biztosan megtalálhatjuk az igényeinkhez legjobban passzolót.