női alkoholizmus

Az alkoholizmus tünetei és kezelése

Az alkoholfüggőség érzése sok beteg esetében viszonylag gyorsan kialakul. Az alkoholizmus tünetei és kezelése eltérő lehet egyénenként, de általában magában foglalják az alábbiakat:

Az alkoholizmus tünetei

 1. Túlzott alkoholfogyasztás
 2. Tolerance
 3. Abstinencia tünetek
 4. Negatív következmények az életre, mint például a munkahelyi kapcsolatok, a családi kapcsolatok és az anyagi helyzet
 5. Függőség érzése
 6. Kontrollvesztés

Az alkohol elvonási tünetek mikor jelentkeznek

Az alkohol elvonási tünetek általában a szokásos alkoholfogyasztás megszűnése után jelentkeznek, általában a leszokás első néhány órájában. A tünetek súlyossága és időtartama változó lehet, de általában magában foglalják az alábbiakat:

 1. Fizikai tünetek: remegés, izzadás, hányinger, hányás, szédülés, fejfájás, izomfájdalom, szívdobogás és alvászavarok
 2. Érzelmi tünetek: szorongás, depresszió, dühkitörés, ingerlékenység, álmatlanság és öngyilkossági gondolatok
 3. Pszichés tünetek: hallucinációk, álmatlanság, zavartság, képtelenség koncentrálni, és memória zavarok
 4. Delirium Tremens (DTs): A DTs a legveszélyesebb megvonási tünet, ami ritka, de súlyos esetekben jelentkezhet, és magában foglalhatja a hallucinációkat, az agresszív viselkedést, a képtelenség aludni és a kómába esést.

Az alkohol elvonási tünetek általában a leszokás első néhány napjában jelentkeznek és a súlyosságuk változó lehet, de általában elmúlnak a leszokás első szakaszában. A legtöbb esetben addiktológus szakember igénybevétele javasolt.

A női alkoholizmus tünetei

A női alkoholizmus tünetei hasonlóak lehetnek a férfi alkoholizmus tüneteihez, de néhány specifikus tünet is jelentkezhet:

 1. Kisebb alkoholfogyasztás is káros lehet: A nők általában kisebb alkoholfogyasztással is alkoholfüggővé válhatnak, mint a férfiak.
 2. Gyorsabb májkárosodás: A nők általában gyorsabban károsodhatnak a májuk, mint a férfiak.
 3. Menstruációs zavarok: A nők alkoholfüggősége gyakran vezet menstruációs zavarokhoz, mint például a rendellenes vérzések, a ciklusok megszakadása és a menopauza előtti tünetek.
 4. Terhességi problémák: Az alkoholfogyasztás terhesség alatt káros lehet a magzatra és a szülés után is okozhat problémákat a gyermeknek.
 5. Szégyenérzet: A nők általában több szégyenérzetet tapasztalnak az alkoholfogyasztással kapcsolatban, mint a férfiak.
 6. Munkahelyi és családi konfliktusok: Az alkoholfogyasztás gyakran vezet munkahelyi és családi konfliktusokhoz, főleg, ha a nőnek van gyereknevelési feladata.