Szlovák autópálya matrica

A különböző országok autópálya díj szabályzásában és a változások között nehéz eligazodni. Szlovákiában 2016-tól vezették be az e-matricás útdíjszedési rendszert, amelyet interneten és okostelefon alkalmazással lehet megvásárolni.

A szlovák utakon az D1,D2,D3,D4 jelzéssel ellátott autópályákon, és az R1,R2,R4,R6 jelzéssel ellátott autóutak szakaszain való közlekedéshez szükséges a matrica.

Az szlovák autópálya matricavásárlás lehetőségei

A digitális matricát az szlovák útdíjszedő honlapján a www.eznamka.sk oldalon, és az „eznamka” mobilalkalmazás segítségével vásárolható meg. A mobilalkalmazás ingyenesen tölthető le az internetes áruházakban.  A honlap jobb felső sarkában a magyar nyelv is kiválasztható.

szlovák autópályák

Szlovák Autópálya matrica árak személyautóra (3,5 tonnáig)

2019.december 31-ig

10 napos: 10,00 €    30 napos :14,00 €    éves matrica ára:50,00 €

  1. január 1-december 31-ig

10 napos: 10,00 €    30 napos :14,00 €   éves matrica ára 50,00  €

A szlovák éves matrica az adott év január 1-től, illetve a vásárlás napjától a következő év január 31-ig érvényes.

A 10 és 30 napos matricák a vásárlás során megadott naptól 10, illetve 30 napig érvényesek.

A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járműszerelvények esetében autópálya matricát kell vásárolni a pótkocsira is  (ha a 3,5 tonna össztömeget nem haladja meg, de pótkocsival rendelkezik, akkor is csak az a járművet érinti az matrica díj).

Mentesül a díjfizetés alól a rokkant parkoló kártyával rendelkező személy által regisztrált jármű az útdíj fizetése alól, a regisztrációt az Ügyfélszolgálat, Díjfizetés alól mentesülő járművek regisztrálása menüpont alatt kell elvégezni.

Tippek:

A rendszer lehetőséget biztosít több járműre történő autópálya-matrica kiválasztását, melyet vállalkozóknak ajánl. A matrica vásárlása átutalással rendezhető az autópálya matrica rendelése fülre kattintva.

Az e-matrica érvényessége a honlapról ellenőrizhető a jármű forgalmi rendszáma megadásával.

Amennyiben a vásárlást követően a megadott adatokban hiányosságot, hibát, elírást, stb. vesz észre 15 percen belül köteles a pótlásról, vagy módosításról tájékoztatni (autó-pálya matrica menüpont, Fogalomértelmezések cím alatt). A kérelmet a Kérelmek, indítványok reklamációk menüpontjában lehet indítani, és a dokumentumokat elektronikus formában kell benyújtani.

Forrás: eznamka.sk

Autópálya matrica külföldön
Szerbia autópálya díj
Svájci autópálya matrica
Német autópálya matrica