túrabakancs

Túrázáshoz a legjobb útravaló egy lábakat óvó bakancs!

Aki túrázik, szereti felfedezni a határait, egyúttal a természet kincseit, annak a lábai a legfontosabb társai, vagyis a védelmük nem olyasvalami, amit megéri félvállról venni. S bár úgy tűnhet, hogy egy egyszerű erdei túra nem különösebben tartogat izgalmakat, meg váratlan fejleményeket, azért sohasem célszerű megfeledkezni arról, hogy a látszat csal, és a biztonság mindenkor jól jön.

A körültekintő választás a sikeres beszerzés titka

Az igazság az, hogy a túrabakancs kiválasztását nem jó ötlet sem elkapkodni, sem elsietni. Persze, célszerű tájékozódni ismerősöknél, túrázásban jártas barátoknál, hogy ki mit ajánl, de végül úgyis a személyes igények, elvárások azok, amik mérvadóvá válnak. A másik érv, ami az alapos információgyűjtés és megfontolás mellett szól, az az ár. Tízezer forint alatt már találni minőséginek tűnő lábbelit túrázáshoz, ez tény, ám ez sem kis kiadás ahhoz, hogy két kirándulás után kiderüljön, mégsem a legjobb cipőre esett a választás.

Túracipő vagy túrabakancs?

Meglepőnek tűnhet, de ez a két típus nem egy és ugyanaz. A magas szárú túracipő ugyan kísértetiesen hasonlít a túrabakancsra, de tulajdonságok terén a két variáció két külön világot képvisel.

A bakancsok sziklás, köves terepre teremtettek, ahol tényleg nehézkes az előrehaladás, ahol rengeteg a bokatörő kihívás, ahol a stabilitás, egyúttal a lábak védelme nem választható, hanem kötelező opció. Ráadásul egy ilyen lábbeliben az egyenetlen talaj, a sárdagonya, az eső, sőt még a hó sem jelenthet akadályt, mivel a magasan bokák felett záródó kivitel gondoskodik a lábak ideális tartásáról. Vízállóság terén sem vall szégyent a modell, ráadásul egyes típusaira még hágóvas is szerelhető. A túracipő egyébként könnyebb, már ami a súlyát illeti, míg a bakancs tömege nagyobb, de pontosan ebben rejlik kimagasló ellenállóságának, masszívságának titka.

Pár szót érdemelnek a magas szárú túrabakancsok is, amik aztán tényleg az extrém körülmények elviselésére teremtettek. Hó, jég nem akadály! A felépítése robusztus, teljesen vízhatlan, komfortos meleget biztosít. Ezek a variációk az átlagos túrázáshoz túlságosan profik, tehát valóban csak speciális célokhoz ideálisak.