szolnok

Több, mint tranzitzóna – állás Szolnok városában

Gazdasági szempontból általában jelentős különbségtétel adódik a keleti és nyugati országrészek között. Ezekből azonban jellemzően kimaradnak a kettő metszéspontjában lévő városaink, holott ezek is kifejezetten fontos összekötő szerepet töltenek be a hazai viszonyokban.

Fejnehéz lehetőségek

A hazai gazdasági viszonyokat, illetve a munkaerőpiac helyzetét vizsgálva már hosszú évtizedek óta tartja magát az a tendencia, mely szerint a legtöbb lehetőség a fővárosban adódik. Erre persze számos logikus magyarázat létezik, de tény, hogy hazánk ebben a tekintetben meglehetősen fejnehéz. A Budapesten fellelhető, koncentrált lehetőségekhez ugyanis egyik vidéki régió sem képes felnőni. Ettől függetlenül hazánk lakosságának jelentős része vidéken él és dolgozik, így itt is számolni kell a lehetőségekkel.

Az persze mindenképpen üdvözlendő dolog, hogy fővárosunk ennyire fejlett, legyen szó akár a munkalehetőségekről, akár társadalmi vagy kulturális kérdésekről. A tapasztalható egyenetlenségek azonban semmiképpen sem szerencsések, hiszen a kevesebb munkalehetőség jellemzően a bérek tekintetében sem jelent túl kedvező kilátásokat. Bár a Dunántúl e tekintetben abszolút kiemelkedőnek mondható, a keleti országrészekben már egész más a helyzet, a középső országrészről pedig méltatlanul kevés szó esik.

A legújabb kori tendenciák azonban azt mutatják, hogy a vidéki régiók is egyre erősebb felzárkózásba kezdtek, mely a munkaerőpiaci lehetőségekben és elérhető keresetekben is érezteti hatását. A munkahelyteremtésben fontos szerepük van az egyre inkább terjeszkedő és újonnan megjelenő vállalatoknak, mely élénkítő hatással van a gazdaságra. Ez Szolnok városára is érvényesíthető, melynek szerepe egyébként is fontos, hiszen lényegében hidat képez két országrész között. Így ma már azt mondhatjuk, hogy a munka Szolnok területén is jó lehetőségeket tartogat.

állás

Kiszámítható körülmények

Hazánk munkaerőpiaci egyenetlenségei tehát nem csupán az elérhető álláshelyek számában, de minőségében is, illetve ehhez kapcsolódva a kereseti lehetőségekben is fellelhetők. Míg egy Budapesten vagy a dunántúli régióban dolgozó munkavállalók hazai szinten is kiemelkedő bérekkel számolhatnak, a vidéken dolgozók sokszor ennek töredékéért kénytelenek ugyanazt a munkát elvégezni. Egy állás Szolnok városában persze nem egyenlő egy kedvezőtlen lehetőséggel, de a bérek tekintetében érezhetők a differenciák.

A vidék és Budapest közötti különbséggel kapcsolatban gyakran hangoztatott érv, hogy a vidéki élet olcsóbb, így a kereset is inkább ehhez alkalmazkodik. Nos, ez talán igaz az ingatlanok vagy bizonyos szolgáltatások tekintetében, de az infláció ezeket a régiókat sem kerüli el. A bérek reálértéke mindenütt romlik, így a fizetéseknek is érdemes lenne követnie az inflációt. Szerencsére a helyzet a vidéki régiókban is egyre kedvezőbb, így egy állás Szolnok városában is kínálhat kiemelkedő feltételeket.

A bérekkel kapcsolatban mindenképpen fontos a kiszámíthatóság, hiszen a stabilitást az adhatja meg, ha valaki pontosan tisztában van vele, milyen kerettel kalkulálhat. A bruttó-nettó bér különbségére sok minden hatással van, így például a gyermekvállalás is módosíthatja ezt. A pontos, átlátható számokhoz érdemes lehet a különféle online kalkulátorokat használni, hiszen ezek egyszerű és hatékony megoldást kínálnak. Ide sorolható a csed kalkulátor online megoldása is, mellyel könnyen képbe kerülhetünk.

Stabilizálódó gazdaság

Visszatérve Szolnokra és környékére, mindenképpen érdemes kiemelni azt, hogy a fentiektől függetlenül egy mennyire stabil gazdasági alapokkal rendelkező városról beszélhetünk. Ebben szerepet játszik az a fajta összekötő státusz, mely két országrész között képez hidat. Ennek megfelelően ugyanis Szolnok kifejezetten jelentős tranzitzóna, melynek megvannak a saját gazdasági előnyei. Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy a helyi munkalehetőségek mindössze emiatt alakultak volna ki.

Tény, hogy a város jelentős vasúti és közúti forgalmat bonyolít, illetve a vízi szállítás is megoldott, ez pedig kedvez a gazdaságnak és iparnak. Ennek megfelelően pedig sok állás Szolnok iparában létesül. Az itt található ipari szereplők ráadásul kifejezetten sokszínűek, hiszen az élelmiszeripartól az autóiparig meglehetősen széles vertikum kerül lefedésre. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy egy állás Szolnok iparában kifejezetten széles palettán kínál munkalehetőségeket.

Ennek megfelelően ha valaki a térségben tervez karriert építeni, egy állás Szolnok valamelyik ipari szereplőjénél erre jó alapot képezhet, hiszen az évek során rendkívül sok irányba haladhat a munkavállalók fejlődése és karrieríve. Ez a fajta sokszínűség és stabilitás már önmagában is jól jelzi, hogy Szolnok városa sokkal több, mint egy egyszerű tranzitzóna, sokkal inkább egy szilárd lábakon álló, önálló jogán is jól működő közép-magyarországi város.