Paleolit dieta

Paleolit táplálkozás

Mostanában egyre több forrásból hallhatunk a paleolit táplálkozásról, mégis rengeteg tévhit övezi ezt az étrendet. Ezek közül talán a leghajmeresztőbb, hogy a paleolit (vagy paleo) táplálkozást folytatók nyers húst esznek. Gyakori felvetés az is az étrendet nem, vagy csak felületesen ismerők részéről, hogy a paleo táplálkozásban csak olyasmit ehetünk, amit már az ősemberek is ettek. Lássuk be ezt igen nehéz lenne napjainkban megvalósítani, hiszen a tányérunkra kerülő gyümölcsök, zöldségek nagy része nem volt fellelhető a paleolit korban és ugyanez igen a manapság fogyasztott húsfélék többségére is.

Akkor miért is paleolit?

A paleo táplálkozást (újra)felfedezők, illetve vizsgálók abból a nézetből indulnak ki, hogy az emberi szervezet emésztőrendszere a paleolit kor óta nem, vagy csak igen kis mértékben változott, így nem adaptálódott azon élelmi anyagokhoz, amelyek tömeges fogyasztása az elmúlt 10 000 évben terjedt el. Ezt a nézetet számos vizsgálat támasztja alá, amelyet a ma is élő természeti népek körében folytattak, akiknek nagy többsége nem jut hozzá az iparilag előállított élelmiszerekhez.

A paleolit táplálkozás magyarországi elterjedése Szendi Gábor nevéhez fűződik, aki könyveiben számos kutatást idéz, melyek segítségével kimutatja az összefüggést a civilizációs betegségek és a fejlett társadalmak táplálkozása között.

A paleolit étrend tehát nem kifejezetten fogyókúra. Elsődleges célja, hogy az ember megszabaduljon az életmódja okozta betegségektől, mint például cukorbetegség, autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések. Az étrend követésének pusztán „kellemes mellékhatása” az, hogy az azt folytatók előbb-utóbb elérik a szervezetük számára optimális testsúlyt. Túlsúlyosok esetén ez fogyásban, alultápláltak esetén pedig a testsúly növekedésében nyilvánul meg.

Paleolit étkezés

A paleo táplálkozás „szabályrendszere” rendkívül egyszerű.

Az étrend alappillérei az alábbiak:

  • húsok, zsírok
  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • olajos magvak

A következő élelmiszerek fogyasztása kerülendő:

  • gabonák
  • tejtermékek
  • hüvelyesek
  • cukor és finomított szénhidrátok

A fenti felsorolás elsőre talán sokkolónak tűnhet, de a megfelelő élelmiszerekből rengeteg ízletes étel készíthető.
Ha valaki nem tud lemondani a kenyérről, akkor őrölt magvakból is készíthet kenyérpótlót. A magvak ezenkívül használhatók sütemény- vagy muffin alapanyagként is a liszt helyett.

A fenti két csoporton kívül létezik egy harmadik, a kompromisszumos élelmiszereké. Ezeket ritkán, kis mennyiségben használhatjuk az étrendünk változatosabbá tételéhez, abban az esetben, ha nem vagyunk érzékenyek rájuk. Ebbe a csoportba tartozik a zab, az érlelt sajtok, paradicsom és padlizsán. Utóbbi kettő a lektintartalma miatt nem javasolt nagy mennyiségű fogyasztásra.

A paleolit táplálkozás maximális hatékonyságának eléréséhez még további két tényező fontos: a testmozgás és a vitamin bevitel.

A vitaminok pótlására amiatt van szükség, mert az élelmiszereink az elmúlt évtizedekben elveszítették tápanyaguk nagy részét a tömeges termesztésnek köszönhetően. Amennyiben semmilyen egészségi problémánk nincs, abban az esetben is szükségünk van egy jó minőségű multivitamin, C- , D-vitamin és Omega 3 szedésére ahhoz, hogy a későbbiekben se alakuljon ki vitaminhiányos állapot a szervezetünkben.

A paleolit táplálkozás bárki által követhető életmód, mely segítségével egészségesebbek, energikusabbak, fittebbek és nem mellesleg optimális testsúlyuak lehetünk. Általában már pár hét után jelentkeznek az életmód előnyei. A paleolit táplálkozást hosszabb ideje folytatók azt vallják, hogy az étrend „betartatja magát”, hiszen néhány hét paleo után egy-egy nem paleolit élelmiszer elfogyasztása után érzik azok negatív hatását a szervezetre, akár levertség, akár aknék formájában.

Az első időkben talán nehézkesnek tűnik az étrend betartása, de mindenképpen megéri a fáradtságot az, amit általa nyerhetünk!