opál

Opál kő: hogyan hat az egészségedre ez a drágakő?

Ma kiemelten fontosnak érezhetjük bármilyen immunerősítő, életerőt adó szer vagy módszer alkalmazását, amely segít minket helytállni a jelenkor újszerű kihívásaival szemben. Bár a tudományos módszerek, eljárások nélkülözhetetlenek, egy kis energetikai rásegítés sosem árt!

Amikor úgy érezzük, hiányzik valami kis plusz erő, forduljunk a természet felé! Meditáció, erdőjárás, gyógynövények, ásványok: egyszerű, közvetlen segítők az Anyatermészettől. Egyik ilyen különleges pártfogónk az Opál is, melyet most közelebbről is megismerhetünk!

Szivárvány az ásványok között

Kémiai összetétel alapján egy megszilárdult kovasavgélről van szó, mely már az ókorban is ismert és népszerű volt. Különlegessége a róla elnevezett fénytörő jelenség, az opalizálás: a felszínén megcsillanó szivárványos ragyogás, melynek minősége és mértéke meghatározó az ásvány anyagi értékét illetően. Ez, bár jellemző, de nem általános tulajdonsága az ásványnak, ugyanis csak a nemesopál képes erre.

Nevének eredete Indiából származik. Egyes források szerint a hindi Upal szóból (= “Vénusz bolygó”), más kutatások a szakszkrit Upala, vagyis “drágakő” szóból származtatják. Az ókori görögök Opaliosznak nevezték el ugyanezt az ásványt.

Az Opál a szilikát ásványok csoportjába tartozik, vagyis kémiai képlete: SiO2*nH2O. Szerkezet nélküli (gél) víztartalmú szilícium-dioxid. A legismertebb a fehér színű tejopál, de emellett a színpaletta több árnyalatában is képviselteti magát ez az ásvány. Adott szín kialakulása a megszilárdulás során a gélbe kerülő ásványi és egyéb anyagoknak köszönhető.

Ma elsősorban Ausztráliában, Amerikában (Mexikó, Brazília, USA), Etiópiában bányásszák, de hazánkban is találhatunk belőle, ma már csak kis mennyiséget.

Mint az ásványoknak általában, úgy az Opálnak is tulajdonítanak fizikai-spirituális egészségjavító erőt, melyeknek minősége szintén az adott kő árnyalatának függvénye.

A szín mellett a felmerülő kisebb szépséghibák alapján is osztályozzák ezeket az ásványokat. Merlinitnek nevezik a zárványokkal rendelkező változatot, mely csupán ékszerészeti szempontból kevésbé értékes, viszont metafizikai megközelítésből ugyanolyan nagyszerű erővel bír, mint nemesopál társai. Az Opál anyagi értékét tehát eredete, színe, opalizáló tulajdonsága, átlátszósága, csiszoltsága alapján határozzák meg, ami gyakran független annak spirituális erejétől.

Az ásvány varázslatos ragyogása már az ókori embert is elbűvölte. Élettani és spirituális hatékonyságáról egykori viselőik beszámolói adnak bizonyosságot, amelyek minősége a kő színének függvényében változik.

Tejopál

A legelterjedtebb, ezáltal a legismertebb fajta. Fehér színű, olykor dendritekkel (zárványokkal ) tarkított, ami gyógyerejét inkább csak fokozza. Máj, vese és hormonális egészségügyi panaszok esetén alkalmazzák elsősorban a tejopált. Spirituális téren javítja az önértékelést, melynek rendben léte erőteljesen befolyásolja endokrin rendszerünket is. Ezen felül intuitív erőket is biztosít viselőjének, melyek kreatív gondolatokban mutatkoznak meg az élet minden szegmensét illetően.

Kék opál

Méltán elismert a kék opál is, mely színének ereje folytán biztosítja a nyílt, érthető kommunikációt embertársainkkal. Pozitív hatással van a torokcsakrára, mely fizikai síkon a torok megbetegedéseinek gyógyításában nyilvánul meg. Itt helyezkedik el hangképző szervünk is, amelynek segítségével kommunikálunk a legegyszerűbben, és értetjük meg magunkat a világgal.

Krizopál

Hasonló elven működik, mint iménti rokona. A Krizopál kék és zöld árnyalatban tündököl. Ez a változat megnyit minket az új impulzusokra, befogadóbbá tesz az újdonságokra. Alternatív szemléletmóddal támogat utunkon, hogy a világból többet láthassunk, mint, amennyit első pillantásra felfogunk belőle. Motiváló hatása a hangulatot is jelentősen javítja.

Zöld opál

A zöld opál igazi regenerációs kő: mind szellemi, mind fizikai testünkre roboráló hatással van. Hozzájárul a méregtelenítéshez, megtisztuláshoz, aminek köszönhetően új erőre kaphatunk. Saját magunk állapotán kívül a barátainkkal való kapcsolatainkra is támogatóan hat.

Tűzopál

Ez egy speciális változata ennek a szilikát ásványnak. Jellegét vastartalmának köszönheti, mely egy meleg, tüzes árnyalatot kölcsönöz az ásványnak, és a sárgától a vörösig terjedő színekkel festi meg őket. Ennek megfelelően elsősorban energetizáló ereje van: keringésfokozó hatása javítja a vérellátást, fokozza a potenciát és a termékenységet. Szellemi téren felébreszti belső éberségünket, mellyel talpraesettebben működhetünk az élet minden terén, és a veszélyeket is nagyobb hatékonysággal vehetjük észre és háríthetjuk el.

Hialit

Vagy Vízopál a legáttetszőbb a sorban, mely ezáltal lehetővé teszi kommunikációnkat a felsőbb erőkkel. Ő is megnyit minket, pontosabban a magasabb rendű energiák befogadására teszi alkalmassá viselőjét. Az ilyen információk megértése pedig általánosan stabilizálja a hangulatot, s biztosít egy szilárd személyiséget.

Nyitottság, tiszta kommunikáció, kreativitás, önértékelés, javuló máj-, vese- és endokrin funkciók: csak pár kulcsszó, mely az opál jótékonyságához feltétlen köthetőek. Viseljük gyűrűbe foglalva, nyak, vagy karláncként, a lényeg, hogy engedjük meg ennek a ragyogó ásványnak, hogy gyógyító erejét kifejthesse ránk!