mellkasi fajdalom

Miről árulkodhat a mellkasi fájdalom?

A mellkasi fájdalomnak számos kiváltó oka lehet, nem kell feltétlenül a szívünkre gyanakodnunk. Egy azonban biztos, minden esetben orvoshoz kell fordulnunk.

A mellkasi fájdalom típusai nagyon eltérőek lehetnek. Belégzéskor jelentkező éles fájdalom, a mellkas közepén fellépő szorító érzés, vagy érzékenység a nyomásra – ha korábban nem végeztünk megterhelő mellizom gyakorlatokat, kapcsolatba kell lépnünk szakorvossal.

Hasonló tüneteket produkálhatnak a koszorúér betegségek. Honnan ismerhető fel?  A fájdalom a mellkas közepén lép fel és gyakran átsugárzik a karokba, nyakba, hátba. Ez lehet jellegzetes szorító érzés, vagy akár fulladás is.

Hasonló tünetek esetén nem kell feltétlenül szívproblémákra gyanakodnunk, hiszen gyakran a stressz váltja ki. Ilyenkor a fájdalomhoz kalapáló szívverés és végtagzsibbadás társul. Lehetséges, hogy a fájdalmat ún. szívneurózis okozza. Ha az orvosi vizsgálat bebizonyítja, hogy stresszes eredetű betegségről van szó, nyugtató gyógyszeres kezelést vagy pszichoterápiát ír elő.

A tünetek és okozói igen sokfélék lehetnek, ezért mindig individuális vizsgálatot igényelnek. A gerinc degeneratív elváltozásai is szívkörnyéki fájdalmat okozhatnak, főleg köhögés és mély lélegzetvétel közben. Ez idegi összenyomódásra utalhat a gerincoszlopban.

A szívinfarktust gyakran mellkasi fájdalom előzi meg. Ez sajnos korunk elterjedt betegsége, az infarktus egyre gyakrabban jelentkezik akár fiatal korban is. Általában az egészségtelen életmód okozza –dohányzás, mozgáshiány, stressz, vagy kezeletlen cukorbetegség. Minden szívkörnyéki fájdalomnak, különösen ha hosszan tart, figyelmeztető jelnek kell lennie. Súlyos betegségekre utalhat, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni.