einhellgc-dp1020n búvárszivattyú

Mire jó egy búvárszivattyú?

A búvárszivattyú tulajdonképpen egy hermetikusan lezárt szivattyúrendszer, amelyet a működés során teljes egészében lemerítenek a vízszint alá. Tehát tulajdonképpen az elnevezés ellenére nem szivattyúzzák, hanem egészen egyszerűen a felszínre „nyomják” a számunkra szükséges vizet. Vagyis ha például sok öntözésre váró növény van egy nagy méretű területen, akkor bizony érdemes beruházni egy búvárszivattyúra, pláne akkor, ha van a közelben egy tökéletes víznyerőhely.

Mikor érdemes búvárszivattyút használni?

Fontos tudni, hogy ha a víznyerő hely üzemi vízszintje magasabban van 9 méternél, akkor ott már minden bizonnyal egy búvárszivattyúra van szükség.

Mit érdemes figyelembe vennie a döntés előtt!

Nem kérdés, hogy egy búvárszivattyú csak akkor képes megfelelően elvégezni a rábízott feladatokat, ha az minden szempontból tökéletes az adott körülményeket tekintve. Ehhez érdemes figyelembe venni bizonyos jellemzőket a vásárlás előtt.

A megfelelő búvárszivattyú kiválasztásához tudni kell például, hogy mekkora mennyiségű folyadékot szeretnénk elszállíttatni vele. Vagyis nagyon fontos felmérni, hogy mekkora az adott terület megfelelő vízellátása. Ennek mértékét a szaknyelvben teljes manometrikus emelőmagasságnak nevezik, amelyet a szívó mélység, valamint a nyomó magasság együttese ad meg.

Szempont emellett maga a víznyerőhely is, amely igen sokféle lehet, hiszen sokan ásott vagy fúrt kutakból nyerik a vizet, míg vannak, akik a kerti tóból, vagy egy tartályból jutnak hozzá. Függetlenül attól, hol található a víz, fontos felmérni azt, hogy pontosan hol található az úgynevezett nyugalmi vízszint. Persze ez azonnal megváltozik, amikor vízkivétel történik, így lényeges információ az is, hogy hol található az üzemi vízszint. Ez az a szint, ahol az igényünknek megfelelő mennyiségű víz szivattyúzására van lehetőség.

Számításba kell venni továbbá azt is, hogy van-e esetleg szennyeződés a szállításra váró vízben.

Ez ugyanis főleg amiatt lényeges, mert ha nagy sebességgel folyik a víz, az homokot és egyéb törmeléket is vihet magával, így ennek megfelelő „homoktűrésű” szivattyút kell majd választani. Szintén fontos ebből a szempontból az is, hogy mekkora teljesítményű a választott szivattyú, ugyanis a túl erős szerkezet, amely több vizet termel ki, mint a megengedett maximális mennyiség, akkor a megnövekedett vízáram miatt a víz mindenképpen homokot vagy egyéb szennyeződést visz majd magával, ha olyan a közeg.

A búvárszivattyú beüzemelése

Ha a fentiek alapján megtaláltuk a számunkra minden szempontból tökéletes darabot, fontos, hogy tisztában legyünk néhány lényeges momentummal. Először is mindenképpen engedjük le a szerkezetet egészen az adott víznyerőhely fenekéig, majd kezdjük el lassan felfelé húzni! Fontos tudnia, hogy a legtöbb meghibásodás a búvárszivattyúk esetében a nem megfelelő beszerelésből és működtetésből ered, amelyek valójában nagyon könnyen elkerülhetők, ha alaposan elolvassuk a használati útmutatók vagy szakembert hívunk a helyszínre. Gondot okozhat ugyanis az, ha például túl mélyre kerül a szivattyú, ami miatt a szerkezet egyszerűen beázik és tönkremegy. A probléma forrása lehet az is, ha szárazon jár a szivattyú, vagyis egy búvárszivattyút csak abban az esetben szabad bekapcsolni, ha az teljesen víz alatt van.

Szót kell ejteni mindenképpen arról is, hogy mint ahogy minden elektromos szerkezet esetében, a búvárszivattyúknál is nagy hangsúlyt kell fektetni a téliesítésre. Ezt a műveletet az elnevezés ellenére már kora ősszel érdemes elvégezni, amikor már biztosan nincs szükség a locsolásra és jó eséllyel befejeződnek a kerti munkálatok is. Emellett fontos az is, hogy ne az évszaknak, hanem az időjárásnak megfelelően helyezze majd üzembe újra a szerkezetet.

Mivel egy nagyon hasznos, ám igen érzékeny szerkezetről van szó, érdemes olyan megbízható helyről vásárolni, mint a Szerszámkell webáruház. Hiszen ha megfelelő szerkezetet vásárol, akkor nagyon sok időt spórolhat magának, a birtoka pedig akkor is szép zöld lesz, ha már napok óta nem esett eső.