Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés elsődleges célja, hogy megmentse azokat a fogakat, amelyeknek a pulpája már meghalt. A pulpa elhalását, általában a pulpitisz, vagy egy mélyen lévő szuvasodás okozza, ritkább esetben például egy erős ütés, tehát valamilyen sérülés, baleset okozza.

Régebben az ilyen problémás fogakat a fogorvos kihúzta, azonban napjainkban a gyökérkezeléssel olyan fogakat is meg lehet menteni, amelyeket egyébként el kellene távolítani. Helyi érzéstelenítésben történik a gyökérkezelés.

2418196949_82e9281129

Meddig marad meg egy gyökérkezelt fog?

Akár egy életen át is megmaradhat a gyökérkezelt fog, természetesen abban az esetben, ha megfelelő szájápolást végzünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyökérkezelt fog is éppúgy szuvasodhat, mint a rendes fog, így a szájápolás elengedhetetlen, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzés, hogy a további problémákat mihamarabb elkerüljük. A gyökérkezelt fogaknak mivel nincs pulpája, törékeny lehet az ilyen fog, hiszen nincs, ami életben tartaná.

A gyökérkezelés után:

Panaszmentesség válik a kezelt fog a gyökérkezelés után, hiszen a fertőzött baktériumban dús törmeléket a fogorvos eltávolította, majd fertőtlenített a fog belsejét. A gyökérkezelést követően előfordulhat, hogy 1-2 napig érzékeny marad a fog, vagy érzékeny lesz a ráharapásra, de éles fájdalmat nem jelent. A nagy felületen tömött fogakat, vagy gracilis-t érdemes koronával beborítva megvédeni a gyökérkezelést követően, hiszen a fogak élettelenek lett, így akár törékennyé válhatnak egy idő után. Továbii információkat olvashat a Fog Abc és az Ectoderma weblapokon.

Ellenjavallatok:

Ellenjavallat csak gyermekek esetében áll fenn, ugyanis, amíg a maradó fogak kifejlődése nem fejeződött be, valamint a gyökércsúcs szűkülése, addig nem javasolt a gyökérkezelés. Amennyiben befejezettnek tekinthető a fejlődés, akkor gyökérkezelés általában végezhető, kivétel a következő esetekben:

  • krónikus betegség fennállásakor
  • rossz szájhigiénia esetében
  • gyökértörés esetében
  • fogágybetegség miatt kilazult fogak esetében
  • nagymennyiségű foganyaghiány esetében

Fogászattal kapcsolatos további érdekes olvasnivalókért kattintson a Vajda Dental Fogászat oldalára!

További cikkeink
Fogászati implantátumok
A fogkő és annak következményei
Fogorvosi vizsgálat
Hogy tanítsuk meg a gyerekeket a jó fogmosási technikára?