loft

Loftlakások berendezése

A loftlakások lakberendezése a tágas terek és karakteresség ellenére ugyanolyan nagy feladat, mint egy hagyományos otthoné. Az ilyen lakásokban a különálló helyiségek hiányát kell egy kicsit feloldanunk némi ötletességgel.

A terek elválasztása – legalább hatásban – nagyon lényeges. A különböző funkciók tagolása megoldható szőnyegekkel, különböző falszínekkel, burkolatváltással, mobil térelválasztókkal vagy bútorokkal. Az ilyen mobil szerkezetek nagy előnye a sokféle felhasználhatóságból és a könnyű alakíthatóságból adódik. Nagyon jó megoldás, ha görgőket szerelünk rájuk, mert azokkal a tér szeparáltsága bármikor könnyen feloldható.

Pár általános példát említve, a nappali határát nagyszerűen jelölhetjük egy hatalmas kanapéval, a konyha végét egy alkalmasan elhelyezett konyhapulttal, de jó megoldást jelentenek az üvegfalak és a félmagas, akár tárolásra is alkalmassá tehető félfalak is.

Érdekes hatást érhetünk el a terek vízszintes tagolásával is, azaz, ha bizonyos részeket például dobogóra helyezünk. A nagyobb terekben jó ötlet a galériák kialakítása is, mert ott helyet kaphatnak az intim területek is, azaz például a háló vagy a gyermekrész is.

A loftlakások másik elengedhetetlen kelléke a fény. Általában hatalmas ablakok biztosítják a hatalmas terek bevilágítását, de nagyon fontos, hogy a tértagolásnál ügyeljünk arra, hogy mi se sötétítsük el a lakás különböző pontjait. A karakteres terekben legalkalmasabb megoldás a mesterséges fények kialakítására, ha süllyesztett lámpákkal lágyítjuk az összhatást, emellett díszítésként alkalmazható néhány irányított fény is, ami egy-egy tárgy vagy pont kiemelésére alkalmas.

A színek kiválasztáskor nyugodtan lehetünk bátrak, de itt is számít a megfelelő harmónia megteremtése. Az ilyen terek nagy előnye az is, hogy a díszítést itt nyugodtan el is túlozhatjuk, csak a végső összehatás számít.