könyvelés

Légy NAV-kompatibilis: így adózz társas vállalkozóként

Vagy úgy is írhatnánk, hogy alkalmazd a céged számára legkedvezőbb adózási formát. Ugyanis nincs minden kőbe vésve, egyes esetekben többféle lehetőség közül is választhatsz. Ez pedig konkrétan pénz kérdés – ha jól ismered a lehetőségeidet és a szabályokat, akkor azt is garantálhatod, hogy a nap végén több pénzed maradjon a kasszában.

Ebben a cikkben betekintést adunk a társas vállalkozások adózási tudnivalóiba, azon belül is a két legnépszerűbb forma, a BT és a KFT adózási szabályaiba. Gyorstalpalóként kezdjük a BT és KFT legfontosabb jellemzőivel.

Mi az a BT?

A BT, vagyis betéti társaság, olyan társas vállalkozás, ami gyakorlatilag törzstőke nélkül is megalapítható, és két személy szükséges hozzá: egy beltag és egy kültag.

 • A beltag viseli a legnagyobb felelősséget – ő az, aki a teljes vagyonával felel, amennyiben az adott tartozást a társaság vagyona nem fedezi.
 • A kültag ezzel szemben “csak” a társasági szerződésben meghatározott vagyoni hozzájárulás értékéig felel.
 • Nem lehet valaki egyszerre beltag egy BT-ben, és egyéni vállalkozó.
 • Nem szükséges törzstőke (a törvény nem ír elő minimális törzstőke összeget).
 • A BT tevékenysége nem szüneteltethető.
 • Megalapítása ügyvéd közreműködésével lehetséges.

Mi az a KFT?

A KFT, teljes nevén Korlátolt Felelősségű Társaság egy olyan társas vállalkozás, amelynek alapításához minimum 3 millió Ft törzstőke szükséges. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ennyi pénznek kell bekerülnie a cégbe, a megalapításkor.

 • A BT-vel ellentétben elegendő egy fő a megalapításához, aki egyszerre lehet egyedüli tag és ügyvezető.
 • Ahogy a neve is mutatja, a felelősség nem teljes, hanem korlátolt: a tag nem felel a magánvagyonával a cég tartozásaiért.
 • Az alapításhoz szükséges minimum 3 millió Ft, ezt nevezik a vállalkozás törzstőkéjének.
 • Ahogy BT sem, úgy a KFT sem szüneteltethető, és megalapításához szintén ügyvéd bevonása szükséges.

A társas vállalkozások adózási formái

Részese vagy egy szuper vállalkozásnak és nyilvánvaló, hogy a lehető legtöbbet akarod kihozni belőle – mind teljesítményben, mind bevételben. Ehhez az is fontos, hogy tisztában legyél a kiadásaiddal és ne költs feleslegesen: ismerd az adózási lehetőségeidet, hogy tudd, hogyan jársz a legjobban.

Az alábbiakban csak egy rövid áttekintést olvashatsz a KATA-ról, KIVA-ról és a TAO-ról, ami bár kezdésnek tökéletes, de ha konkrét kérdésed van a részletekről, javasoljuk, hogy fordulj egy profi könyvelőhöz, mint a Mozaik Könyvelőiroda.

KATA adózás

Az egyéni vállalkozók körében népszerű, és igazán kedvező adózási forma a BT-nél is elérhető. A Kisadózó Vállalkozás Tételes Adója, vagy röviden KATA lényege, hogy havi fix összeget szükséges befizetni, amelynek mértéke független a bevételtől: 50000 Ft alap esetben, de főállás (illetve 36 órát meghaladó munkaviszony mellett) csak 25000 Ft havonta.

A KATA legnépszerűbb alkalmazása az Alanyi Adómentes forma, melynek lényege, hogy ÁFA nélkül számlázhat a vállalkozás, egészen 12 millió Ft éves bevételig. Ezt meghaladva az úgynevezett ÁFA körbe lép a BT, amiben 2 évig ott is marad, még akkor is, ha már kevesebb bevételt termel.

A BT kisadózóvá válik akkor is, ha csak az egyik tagját jelenti be kisadózóként, a másik pedig maradhat munkaviszonyban is.

KIVA adózás

A KIVA, vagy teljes nevén Kisvállalati Adó feltételei: a cég létszáma nem haladhatja meg az 50 főt, bevétele pedig az évi 3 milliárd forintot. Összességében azon vállalkozásoknak éri meg, amelyek magas bérköltséggel üzemelnek, illetve tulajdonosai nem vesznek ki osztalékot, hanem ezt az összeget visszaforgatják a vállalkozásba.

Tudnivalók:

 • a KIVA mértéke 11%
 • kiváltja a bérek után fizetendő 15,5% szociális hozzájárulási adót és az 1,5% szakképzési hozzájárulást is
 • kiváltja a 9% társasági adót, és a KIVA-t csak akkor kell megfizetni, ha a pénz osztalékként kivonásra kerül
 • nem váltja ki az osztalék esetén fizetendő 15,5% szociális hozzájárulási adót. Tehát az osztalékkifizetést jelentős adó terheli: 15% SZJA, 15,5% szocho és 11% KIVA.

TAO adózás

A TAO a Társasági Adó rövidítése, mértéke 9%, amely az adózás előtti eredményből kerül levonásra. Itt fontos megemlíteni, hogy ezt az eredményt számos korrekciós tényező módosíthatja mind pozitív, mind negatív irányba. Ilyen például a nyereségminimum (2%), a tagi kölcsön fennállása, stb.

Működése az egyéni vállalkozók jövedelemadózásához hasonlítható, mivel az adózás első lépcsője a bér utáni adó és járulékfizetés, ezt pedig a nyereségadó és osztalékadó követi. A különbség azonban a pénzforgalmi szemléletben keresendő: ez csak az egyéni vállalkozásra igaz, a TAO esetében akkor is az adott év bevételeként kell figyelembe venni egy már teljesített munkához kapcsolódó számla értékét, ha a pénzügyi kiegyenlítés csak az azt követő évben történik meg.

Ahogy látható, az adózás konkrét mértéke sok tényezőből és további pozitív illetve negatív hatással bíró faktorból áll, amit elsőre nehéz, de majdhogynem lehetetlen is átlátni. Ha vállalkozás indítása előtt állsz, mindenképp vedd fel a kapcsolatot egy könyvelővel, vagy könyvelőirodával – mi a Mozaik Könyvelőirodát ajánljuk, a náluk feltett kérdésed mindenképp meghallgatásra talál.