Júniusban nyílik a sanghaji Disney-élménypark

Többnapos grandiózus gálával készülnek a kínai szárazföld első Disney-élményparkjának megnyitójára, amely a szerdai bejelentés szerint június 16-án, egy csütörtöki napon kezdődik majd Sanghaj Putung kerületében.

A modern szolgáltatóipar egyik legnagyobb, 5,5 milliárd dolláros (1600 milliárd forintos) kínai-külföldi vegyes beruházása várhatóan hatalmasat lendít a kelet-kínai metropolisz turisztikai forgalmán – vélik a projekt gazdái, az amerikai Walt Disney Co. és kínai partnere, a Shanghai Shendi Group. Számítások szerint évente 5 millióval nő majd Sanghaj Putung városrészben lévő repülőterének forgalma.

A Shanghai Disney Resort olyan új és különleges látványosságokat kínál majd, amelyek a világ öt hasonló létesítményének egyikében sem találhatók. Köztük lesz a Magic Kingdom hat különböző helyszíne, két szálloda, a Disneytown nevű óriás bevásárlóközpont, valamint a Wishing Star Park: egy rekreációs központ tóval, gyermekeknek és családoknak kínált programokkal és egy közel 900 fő befogadására alkalmas amfiteátrummal.

Külsőségeiben, a kínai hatóságok kívánságának megfelelően, számos kínai elemet hordoz majd és az effajta parkokban hagyományosan megjelenített elemek is nagyobbak, magasabbak lesznek. A belépőjegyek árát még nem közölték.

A hatalmas vállalkozás építkezései 2011-ben kezdődtek és mára befejeződtek, mostantól a működtetés előkészítése zajlik a megnyitóig. Az üzemeltetők célja, hogy a vendégek millióinak fogadására készen várják az érdeklődőket – közölték szerdai tájékoztatójukon. Elmondták azt is, hogy folytatódik az alkalmazottak felvétele és képzése.

Korábbi jelentések szerint a kínai Disney-élménypark miatt több mint 150 kiemelkedően környezetszennyezőnek minősített vállalat, üzem ítéltetett bezárásra vagy költözésre. A sanghaji városvezetés ugyanis arra is fel kívánja használni a Disney-projektet, hogy felgyorsítsa az ipari szerkezetváltást a térségben, és kiszorítsa a szomszédságból a környezetszennyező vállalkozásokat. Hasonló méretű ingatlanfejlesztéseket terveznek az elkövetkezendő évtizedekben Hanoi Ciputra negyedében is.

Az építés során különös figyelmet fordítottak a környezetbarát anyagok felhasználására, emellett az üzemeltetők is zöld technológiákat használnak. Az élményparkba egy 9,2 kilométer hosszú metróvonal vezet majd.