Hogyan válasszunk felfújható csónakot

Romantikus hajókázás a tavon, folyami csónakázás, csónak a horgászoknak és szórakozás a gyerekeknek. A felfújható csónakok mindezt kínálhatják, de az igényeinknek megfelelően kell kiválasztani a megfelelőt.

A felfújható csónakok kínálata nagyon széles, de jellemzőik, méretük és rendeltetésük tekintetében különböznek egymástól. A gyerekek szórakozásához egy kisebb gumicsónak is elegendő, míg a gát közepén kedvenc horgászhelyet kereső horgászoknak már érdemes a jobb felszereltségre, többek között a különböző tartókra és praktikus részletekre koncentrálni. Azt is gondoljuk át előre, hogy a csónakot csak evezővel szeretnénk-e üzemeltetni, vagy egy csónakmotorral kiegészítve teljes értékű motorcsónakká alakítjuk. Ahhoz, hogy az igényeinknek megfelelőt válasszuk, jó, ha több különböző tényezőt is figyelembe veszünk.

Méret és kapacitás
Az első dolog, amit figyelembe kell venni, az a felfújható csónakot használó személyek száma. Készítenek egyszemélyes és nyolcszemélyes csónakokat is, így érdemes legalább felbecsülni, hogy mekkora befogadóképességre lesz szükségünk. Ha feleslegesen nagy csónakot vásárolunk, az csak gondot okoz és megterheli a pénztárcánkat. Ugyanakkor gondoljunk arra is, hogy a csónak elegendő helyet biztosít-e a felszerelés vagy a csomagok tárolására, és ellenőrizzük a teherbírását. A horgászfelszerelések néha többet nyomnak, mint egy felnőtt ember, és feleslegesen megterhelik és túlterhelik a csónakot, ami problémákat okozhat. Ezért érdemes a befogadóképesség és az ülőhelyek száma mellett a teherbírást is megvizsgálni.

Könnyű kezelés és működtetés
Egy olyan csónak, amelynek mozgatásához más emberekre van szükségünk, határozottan nem praktikus. Hasonlóképpen egyszerűnek kell lennie a felfújásnak és a használatba vételnek, és nekünk magunknak is meg kell tudnunk csinálni. Ideális esetben olyan csónakokat választunk, amelyeket egy lábpumpával rövid idő alatt könnyen fel lehet fújni. Valószínűleg mindannyiunk emlékezetében él még a matracok vagy vízágyak végeláthatatlan felfújása, amit legszívesebben elfelejtenénk. A lábpumpa remek lehetőség, és ha a csónakok megfelelő légkamrákkal rendelkeznek, akkor ez mindössze néhány percet vesz igénybe.

Anyag és felépítés
A csónak anyagának és konstrukciójának minősége kulcsfontosságú tényező. A legtöbb felfújható csónak tartós PVC-ből vagy gumiból készül, amely ellenáll az éles tárgyak okozta sérüléseknek. Azt is fontos ellenőrizni, hogy a csónak erős és biztonságos szelepekkel és kellően erős légkamrákkal van-e felszerelve. Ha a csónakhoz hajómotort tervez hozzáadni, ellenőrizni kell. Hogy a csónak rendelkezik-e a motor rögzítéséhez szükséges tartóval is, hogy motorcsónakot is készíthessünk belőle. Ez a lehetőség például olyan horgászok számára alkalmas, akik nagyobb vízfelületeken, például nagy tavakon vagy gátakon szeretnének közlekedni.