frekvencia valto inverter

Frekvenciaváltó gyorstalpaló – mire jó ez az eszköz?

“Válts más frekvenciára!” – hallhattad már a rádiózás témakörében, vagy csak átvitt értelemben használva: arra utalva, hogy pörögj fel, vagy épp lassíts le. A frekvenciaváltó is ezt teszi, csak ipari környezetben: a villanymotor leadott forgási sebességét szabályozza, olyan célból, hogy az adott felhasználási környezetnek megfelelő frekvenciát állítson elő.

Mi az a frekvencia?

A frekvencia gyakorlatilag sebesség, csak nem egy távolság megtételét, hanem egy ismétlődés gyorsaságát fejezzük ki vele – legyen az egy elektromágneses hullám karakterisztikája, vagy akár egy villamos motor leadott forgási sebessége. E mértékegység konyhanyelven úgy is megfogalmazható, mint az ismétlések száma, adott időegység alatt (példa mértékegységre: 1/s).

A villanymotorok és a frekvencia kapcsolata

A villanymotor elektromosságból állít elő mozgást – vagyis az elektromos áram energiájából mechanikai (mozgási) energiát képez, ami általában forgó mozgásban testesül meg. Így áram segítségével tudunk megforgatni valamit egy gépben: legyen az egy elektromos autó kereke, egy klímaberendezés ventilátorlapátja, vagy egy fúrógép.

Erre jó a frekvenciaváltó

Az ipari környezetben mindegyik felhasználási terület eltérő igényű: egy gyártósor, megmunkáló gép más és más motor teljesítményt igényel, azonban ahelyett, hogy mindegyik alkalmazáshoz külön villanymotort gyártsanak, egy áthidaló eszközt alkalmaznak: a frekvenciaváltót.

A frekvenciaváltó, más néven inverter ugyanis a villanymotor kimenetére csatlakoztatható, és a villanymotor által leadott forgást szabályozza: olyanra állítja be, ami az adott felhasználási környezetben szükséges. Inverterekre azért van szükség, mert a motorok csupán 10%-ka tartalmaz beépített frekvenciaváltót. A megoldás így a motor + inverter együttes használata lesz.

Visszatérve a funkciókra: az inverter legfőbb feladata tehát a rugalmas fordulatszám szabályozás, de az eszköz a motorra is vigyáz: felügyeli annak működési mutatóit, hogy biztosítsa az áram- és hőmérsékletvédelmet, megakadályozza az esetleges túlterhelést, továbbá alkalmazható egyedi működési programok beállítására is (egyedi felfutási és lefutási görbék állíthatók be) – mindezt a hatásfok és a teljesítmény csökkenése nélkül teszi.

Itt használják a frekvenciaváltót

A frekvenciaváltók mindennapjaid részei – csak eddig tudtodon kívül működtek. De ha belegondolsz, hogy hány gépet hajt villanymotor körülötted… akkor már azt is tudod, hogy ezek legtöbbjét frekvenciaváltóval szabályozzák. Legyen az egy lift mozgatása egy irodaépületben, egy szivattyú meghajtása, ami ház vízellátását biztosítja… de az is lehet, hogy az otthoni napelemes rendszer kialakításakor kerülsz kapcsolatba először az inverterekkel.

A napelemes rendszerek cellái által előállított áram ugyanis egyenáram, viszont a háztartási berendezéseink váltóárammal működnek: így közvetlenül a napelemre kötve nem lenne megoldható a táplálás. Ekkor jön képbe az inverter, ami – eltérően a fenti villanymotoros példától – a napelem esetén az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítja. Az invertereket tehát áram átalakításra is használják.

A frekvenciaváltók 3 legfőbb tulajdonsága

Egy ilyen gyakran használt eszközből bőven lehet válogatni a termékek és márkák között. De mire érdemes odafigyelni? A frekvenciaváltókban jártas szakemberek szerint három tulajdonságra érdemes fókuszálni a kiválasztáskor – ezek a következők:

  • méret: az eszköz foglaljon kis helyet, legyen kompakt, ily módon ne terhelje a környezetét és könnyen beilleszthető legyen
  • hozzáigazíthatóság: vagy más szóval, legyen moduláris, azaz könnyedén összekapcsolható más eszközökkel
  • használhatóság: legyen egyszerűen használható, a komplex műszaki képességek felhasználóbarát módon testesüljenek meg.

A Lenze i550 frekvenciaváltó szériája tervezésénél épp ezt a három fő igényt helyezték központba: egy tökéletesen kompakt, moduláris és könnyen használható készüléket vezetett be a piacra a német gyártó, természetesen az alapvető igényt, a hatásfokot is nagyszerűen kielégítve. Itt nézheted meg a teljes kínálatot: Lenze frekvenciaváltók

Ez is érdekelhet
Pályázatírás vállalkozásoknak