alvás

Az alvási testhelyzetek egészségre való hatása

Életünk egyharmadát alvással töltjük el és tisztában vagyunk azzal is, hogy az alvás egészséges és jót tesz egészségünknek. Azonban a legutóbbi kutatások azt is bebizonyították, hogy nemcsak az alvás mennyisége és minősége számít, az is, hogy milyen testhelyzetben alszunk éjjel.

A stabil oldalfekvés egy elég gyakori alvás közben felvett testhelyzet, és a szakértők szerint van előnye, valamint hátránya is. A Loughborough Egyetem professzora, Jim Horne szerint a stabil oldalfekvés, és az ehhez hasonló testtartás csökkenti a gyomorsavat és annak visszaáramlását, valamint jó hatást gyakorol az emésztésre is. Ez az alvási pozíció segít a reflux betegségben szenvedőknek is, elsősorban akkor, ha a bal oldalunkon fekszünk. Szintén eredményesebb a gyomorsav elleni védekezés is akkor, ha a bal oldalunkra fekszünk, valamint ha egy kissé megemeljük a fejünket, vagyis keményebb párnát választunk alváshoz. Dr. Dennis Wolf brit bőrgyógyász azt is elmondta, hogy a stabil oldalfekvés nem tesz jót a ráncaiknak, elősegíti ugyanis a nevetőráncok kialakulását azon az oldalon, amelyen a fejünk a párnán van.

A „hulla” pozíció, vagyis a hátunkon fekvés Sammy Margo fizioterapeuta szerint jó választás lehet azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek, hiszen ebben a pozícióban a testsúly egyenlően oszlik el és ugyanannyira nyomja mindegyik területet. Azonban ez a pozíció kiváltja a horkolást, különösen a túlsúllyal szenvedő felnőtteknél, és gyakran előfordulhat ebben a testhelyzetben az alvási apnoé is, amely legalább 10 másodperces légzéshiánnyal jár. Dr. David Eccleston családorvos szerint azoknak, akik a hátukon alszanak, jóval alacsonyabb a véráramban lévő oxigénszintjük, amely problémát okozhat a szív-, vagy tüdőbetegek, asztmások esetében. A szakértő orvosok azt tanácsolják, hogy ha így szeretünk aludni, akkor mindenképp egy kemény párnát válasszunk, hiszen ha a nyak és a vállak nincsenek megfelelően alátámasztva, akkor másnap reggel komoly fájdalmakkal ébredhetünk.

A magzat póz nagyon jó a derékfájás ellen, azonban nyaki és fejfájás szempontjából kedvezőtlen. A szakértők véleménye alapján ez a legelterjedtebb alvási pozíció. A magzat pozíció felvétele segít abban, hogy ellensúlyozzuk a hát, és derékfájást, hiszen ebben a pozícióban ellazulnak a csigolyáink. Ugyanakkor nagyon kell figyelni arra, nehogy a nyak és a fej lejjebb legyen a többi testrésznél, mert akkor arra nehezedik a nyomás, amely izom-, fej-, és nyakfájást eredményezhet reggelre. Ebben a testhelyzetben is a párnán van a hangsúly a szakértők szerint, olyat érdemes választani, amely megfelelően alátámasztja a nyakat és a fejet, illetve kitölti a közöttük lévő űrt, hogy a nyak és a gerinc egyenesben legyen.

A kiskifli-nagykifli a párok és szerelmesek kedvelt alvópozíciója, hiszen a másik érintése és testközelsége megnyugtatja az embereket. Azonban ez a pozíció, mint ahogy a szakértők véleménye alapján kiderült, nem valami előnyös egészségügyi szempontból, hiszen nem természetes testhelyzet, így reggelre izomgörcsöket okozhat.

A napozó pozíció a másik legkedveltebb alvási pozíció és rendkívül jó a horkolás ellen. Azoknak nem ajánlatos így aludni, akik a fogaikat szokták csikorgatni, mert ez a testhelyzet felerősíti a rossz szokást, és ez a testhelyzet a felsőtestben okozhat idegi rendellenességeket is. Arra kell figyelni, hogy a nyak és a gerinc egyenesen legyenek, mert akkor nem nyomódnak el annyira az idegek, vagy pedig használjunk latex habszivacsot, amely felveszi a testünk alakját, és jobban alátámasztja a gerincünket.