coworking

A co-working a kiégés ellen is jó megoldás!

A co-working napjainkban különösen népszerű, hiszen a tömeges home office kapcsán egyre többek kényszerülnek az újratervezésre. Az állandó otthoni körülmények közötti munka árnyoldala, és következménye, hogy a magánélet és munka közötti éles határvonal elmosódik. Sokaknál hiányoznak a feltételei a nyugalmas otthoni munkavégzésnek, ráadásul a tartós elszigeteltség megnövelte a stresszt és a szorongást is. Másokat pedig az otthon steril légköre nem inspirál új ötletekre. A co-working elkötelezettjei között szép számban vannak, akik a kávézók zajos nyüzsgő tereiben nem képesek az alkotó tevékenységre.

A co-working, a közösségi iroda, vagy közösségi munkahely közel 10 éve van jelen hazánkban is. A kezdetekben a fővárosban nyíltak meg az első co-working irodák, de aztán vidéken, főként az egyetemi nagyvárosokban is szárnyra kapott a mozgalom. Vannak olyan kezdeményezések is, amelyek egyesítik a fenntartható lakhatást, a közösségi életet a munkavégzés keretein belül, ugyanakkor olyan különlegességek is megtalálhatók, mint Európa első és egyetlen kolostor-co-working irodája Szegeden.

A mozgalom Amerikából indult diadalmas útjára, és a kezdeményezés világszerte egyre több követőre és rajongóra talált. A jól működő közösségi irodák nemcsak a munkavégzés feltételeit biztosítják, de hatalmas a szerepük van a dolgozók jól létének a biztosításában, és a mentális egészségének a megőrzésében.

Az irodák vonzereje a tréningek és workshopok mellett, a változatos programkínálatban rejlik, amelynek egyaránt része a kölcsönös ismeretszerzés, a tudásmegosztás, de a közösségi élmények, vagy a teraszos piknikhangulat is. A projektek hátterében az ingatlanhasznosítás környezetbarát útja áll, de a fenntarthatósági szempontok is helyet kapnak, mint az újrahasznosítás, a megújuló energiák alkalmazása.

Egyes közösségi irodák előnye, hogy rugalmas bérlési feltételeket kínálnak: akár alkalmi jelleggel, napi 1 órára, vagy több napra bérelhető irodahelyiségek. Tárgyalók állnak rendelkezésre, és általában frekventált helyen, a városközpontban találhatók.

Más helyek meg integrált funkciójuk révén a lakhatás a munka és a közösségi élmények olyan elegyét valósítják meg, amelyben a tagok igényeiknek megfelelő „mennyiségben” vehetnek részt.

Jó példa erre a budapesti Loffice, amely ausztriai tapasztalatokra építve hozta létre 2009-ben a projektet hazánkban elsőként: az épületen belül – egy átlagos albérlethez képest- közösségi élményt, munka-, az alkotó- és élettér együttesét nyújtják.

További hasznos linkek

VaubanFort.lu – co-living ügynökség Luxemburgban