home office

5 ok, amiért szeretünk otthonról dolgozni

A koronavírus járványnak köszönhetően az elmúlt másfél évben nagyon megugrott az otthonról dolgozók száma. Átmenetinek gondoltuk ezt a felállást, azonban mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalról sokan rájöttek, hogy a home office egyáltalán nem ördögtől való. Sőt, nagyon hasznos és kedvező tud lenni, amennyiben mindkét oldal betartja a játékszabályokat.

Éppen ezért rengeteg munkahely nem is tervezi véglegesen eltörölni az otthoni munkavégzés lehetőségét, nagyon sokan váltanak hibrid rendszerre, vagy hagyják a dolgozókat akár teljes home office-ban. Ehhez persze otthon is adottnak kell lenniük a feltételeknek: egy szuper dolgozósarokhoz minden fontosabb kelléket beszerezhetsz akár az Alza oldaláról is!

De miért is szeretünk annyira otthonról dolgozni?

  • Nem kell utazgatni. Nyilván ez annak releváns, aki nem éppen 2 percre lakik a munkahelyétől. Aki 20-30 percnél többet utazik egy irányba naponta a munka miatt, az már komoly időveszteségnek éli meg, ami nem is csoda: ha 5-kor végzel, azt még egy kellemes délutáni időpontnak érzed, de ha már majdnem 6 óra van, amikor hazaérsz, sokkal inkább érezheted úgy, hogy semmi nem maradt a napodból. Reggel pedig jóval korábban kell felkelni, hogy időben beérj.
  • Nem stresszelsz a főnök jelenléte miatt. Nagyon sokakat frusztrál, ha azt érzik, hogy a főnök szeme rajtuk, még akkor is, ha semmi kivetnivaló nincs a munkájukban. Otthon nincs körülötted senki, így lekerülhet rólad ez a nyomás.
  • Drága ebéd helyett összedobhatsz magadnak valamit. Míg a melóhelyen jó eséllyel kijársz ebédelni a kollégákkal, ami pénzbe kerül, addig otthon kinyitod a hűtőt, és összedobsz magadnak egy szendvicset abból, amit találsz. Ha lazább a munkarended, akár főzhetsz is valamit gyorsan napközben, így pénzt spórolsz.
  • Nincs kiöltözés. A reggeli „mit vegyek fel” nagyon gyakran okoz nehézséget az embernek. Ha home office-ban vagy, nem kell ezzel foglalkoznod, nyugodtan magadra kaphatsz valami kényelmes göncöt, ha pedig videós meetinged lenne, csak egy inget kell venned fölülre, és máris szalonképes vagy!
  • Kevésbé virágzik a pletyka. Szinte minden munkahelyen komoly időt és energiát fordítanak a dolgozók a pletykálásra, kávészünetes csevegésekre. Ha otthon van az ember, ezek a körök kimaradnak, ami egyébként akár még pozitív hatással is lehet a munkavégzésre.

Ha Te is szívesen dolgozol otthonról, és a munkahelyed partner ebben, használd ki a lehetőséget!