forgalom

Vezetés közben tilos telefonálni?

A KRESZ meghatározása szerint tehát nem csak a telefonálás és az SMS írás tilos a gépkocsik vezetői számára, hanem a telefon bármilyen okból történő kézben tartása is. Menet közben a sofőr semmilyen okból nem veheti a kezébe a mobiltelefont, sem azért, hogy egy bejövő hívást elutasítson, sem pedig azért, hogy a telefon navigációs rendszerébe beírja a címet.A vezetés közbeni telefonálás átlagosan háromszorosára, az sms írás pedig huszonháromszorosára növeli annak az esélyét, hogy a járművezető baleset részesévé váljon.

Szerencsére kihangosítóval, headsettel és egyéb eszközökkel ma már számtalan módon megoldható, hogy a KRESZ szabályait betartva telefonáljunk akár autónk volánjánál ülve, akár biciklizés közben. Ezen eszközök már szinte minden új autóban az alapfelszereltség részét képzik, nem véletlenül.

A szabályok megszegői helyszíni bírságként 10 000 Ft, szabálysértési bírságként 20 000 Ft pénzbüntetésre számíthatnak, amelyhez 3 büntetőpont is társul.

Veszélyesebb a mobilozás mint az ittas vezetés?

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szerint hatszor nagyobb az esély egy közlekedési baleset kialakulására, ha a sofőr vezetés közben a telefonját nyomkodja, mintha ittasan ülne a volán mögé.

Mikor vehetem kézbe utazás közben ?

Egy esetben ,ha forgalmi okból állunk meg (például piros lámpánál vagy dugóban), ebben a pár percben használhatjuk a telefonunkat. Ilyenkor hívás mellett a navigációs alkalmazást is elindíthatjuk és kezelhetjük, de amint mozgásba kerül az autó, le kell tennünk a készüléket. Fontos, hogy amint egy kicsit is előre gurulunk mobilozás közben, máris szabályt sértettünk, hiszen a jármű halad.

Végezetül egy érdekesség: Franciaországban olykor még álló gépkocsiban is tilos telefonálni! A francia KRESZ alapján ugyanis: „tilos a kézben tartott telefon használata járműben lévő vezető számára.” A tilalom tehát a sofőr esetében nem csak a járművezetés idejére, hanem a járműben való tartózkodásra is vonatkozik, amennyiben részese a közúti forgalomnak.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat, ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy kézben tartott mobiltelefont használnak.