Tenerife

Tenerife nyaralás

A Kanári-szigetek legnagyobb szigete 2058 km2-es területével. A szigetet két hegység is megosztja. Északon az Anaga-hegység, míg Nyugaton a Teno-hegység csipkés láncai törnek a magasba. A sziget központi részén emelkedik a Pico de Teide tűzhányó, amely legutoljára 1798-ban tört ki. Azonban a XX. század fellendülő turizmusának éppen ez a táj kellett,és hamar elterjedt Európában az a közkedvelt elnevezés, hogy Tenerife az örök tavasz hazája. A távoli utazókat valóban lenyűgözi a sziget kettőssége. A hatalmas hegyek, és az aljukban virágzó homokos strandok.

Santa Cruz de Tenerife a sziget ÉK-i részén fekszik, és a sziget elsőszámú célpontja az ide látogatók szemében. Nemcsak vámmentes boltjai, hanem neoklasszicista városközpontja is csábítja az idegeneket. A sziget második legnagyobb városa, Puerto de la Cruz, amely már régóta gyógyfürdőként ismeretes. Hamarabb vonzotta a turistákat, gyógyulni vágyókat, mint a lenyűgöző strandok.

Tenerife története egyike a világ rejtélyes királyságainak és népeinek. A szigetet eredetileg a misztikus guanches nép lakta. Senki sem tudja, hogy vajon honnan származnak, vagy milyen volt a kultúrájuk. Az azonban biztos, hogy a guanchesek szinte a megszólalásig hasonló piramisokat emeltek Güimar városa mellett, a Mexikóban vagy Guatemalában építettekhez.

puerto de la cruz tenerife

A sziget északkeleti partján fekszik a nyüzsgő kereskedelmi kikötőváros, Tenerife legfontosabb közigazgatási városa, Santa Cruz. Az öböl partjára épült város hátterében az 1000 méter magas Anaga-hegység emelkedik, a városon keresztülfut a Barranco de Santos völgyszoros. A turisták nagy része csak városnézésre érkezik ide, a híres, februárban tartott Santa Cruzi-i fesztivált leszámítva, amikor a tömegtől mozdulni sem lehet.

A modern nagyváros számos nevezetességgel várja a kirándulókat: a Palanco Insular mások emeletén található a Régészeti és Antropológiai Múzeum, ahol barlangokban talált múmiák, ékszerek, használati tárgyak találhatók a guanche korból. Hasonlóan lebilincselő a Szépművészeti Múzeum képzőművészeti galériája, ahol a festményeken kívül, fegyvereket, hajómodelleket és pénzérméket is szemügyre vehetünk. Akik templomba is szeretnének eljutni, azok ne hagyják ki a San Francisco 17. sz-i barokk templomot, a 18. században épült Pilar-templom körüli Jardin Garcia Sanabria bámulatos tájkertjeit, és a templom festett mennyezetét. Még egy érdekesség: a mór stílusban épült 16. századi Nuester Senora de la Concepción-templom, melllyel szemben áll a Természettudományi Múzeum. Múzeumkedvelők ne hagyják ki a Hadtöréneti Múzeum Aimeyda kaszárnyáját. A kiállításon megtekinthetik az 1797-es csatában Nelson admirális karját roncsoló El Tigre ágyút.

santa cruz tenerife

Santa Cruztól a sziget belseje felé húzódó völgyben található La Laguna, Tenerife második legfontosabb városa. Mindenképpen érdemes megnézni a Nuestra Senora de la Concepción-templomot, melyet a sziget legszebb templomának tartanak hat emelet magas tornyával. A város katedrálisa a Santa Iglesisa, a Gyógyító Szűznek ad otthont. Érdekes látvány a La Nava palota udvarán álló hatalmas, ősrégi sárkányfa. La Laguna közelében keressék fel El Sauzal falut, a Hidalgo-fokot és a Bajamar sziklafalat.

Tenerife SzállásBooking.com


Ez is érdekelhet:
Santorini látnivalók

Toszkána utazás