Mutatjuk, mit kell tudni egy toner működéséről

A toner, illetve az abban található festékpor a lézeres nyomtatók „üzemanyaga”, általa precízebb, élesebb nyomtatás valósítható meg a legtöbb esetben. De mi az a toner? Milyen részei vannak? Hány oldalt lehet vele kinyomtatni? Milyet válasszak a nyomtatómba? Az alapkérdésekre röviden, tömören igyekeztünk felelni.

Amikor ráég a festék a papírra
toner, más néven festékkazetta a lézeres nyomtatók alkatrésze, ez tárolja a nyomtatáshoz szükséges festéket. A kazettát műanyagból készítik, több részegysége is van, a benne lévő por pedig a nyomtatáshoz kifejlesztett festék. Ami a méretét illeti, az változatos, de egy tintapatronhoz képest kifejezetten nagy, akár harminc centiméter széles is lehet. A benne lévő festék érdekessége, hogy nem beivódik a papírba, mint a tinta, hanem ráég, rásül, ez ugyanis a technológia működésének lényege. Ennek köszönhetően a legtöbb esetben pontosabb, precízebb, szebb nyomtatást lehet általa megvalósítani, hiszen nem folyik szét a papíron. Ha a tonerben lévő festékpor finomságát szeretnénk érzékeltetni, elég annyit mondani, hogy az átfér a legtöbb porszívó porzsákján, azaz ha kiöntjük, mondjuk a földre, alaposan meg kell majd küzdeni a feltakarításával.

Akár húszezer oldalra is elég lehet egyetlen toner
Egy toner vásárlása során mindenképpen jól meg kell néznünk, hogy a kinézett alkatrész illeszkedik-e a nyomtatónkhoz. Többnyire nincs ezzel nehéz dolgunk, a HP LaserJet 1018 nyomtatóhoz például HP LaserJet 1018 toner való. Ha megfelelőt választottunk, azt néhány mozdulattal, különösebb szakértelem nélkül is beilleszthetjük a nyomtatónkba. Ami a nyomtatási mennyiséget illeti, az a toner típusától függően széles skálán mozog. A kisebb tonerekkel körülbelül kétezer oldal kinyomtatására van lehetőség, ez persze függ az adott oldal telítettségétől, míg a nagyobb méretnél elképzelhető a húszezer oldal is a csere vagy az újratöltés előtt. Érdemes lézernyomtatót, illetve tonert ahhoz mérten választani, amekkora a napi, valamint a havi szintű nyomtatási igényünk.

A fotó forrása:
antpkr / Shutterstock.com