focicipő

Milyen cipőt válasszunk focizáshoz?

A foci egyike annak a sportnak, amelyhez a fizikai felkészültség mellett elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Míg korábban a választék néhány fajtára korlátozódott, addig ma számos világmárka is kínál speciális lábbelit focistáknak. Még ha gyerekként magunk is sokat fociztunk, akkor is nehéz a bőséges választék alapján dönteni, és nem árt tisztában lenni a kiválasztás szempontjaival.

Bár pár évtizeddel ezelőtt még nem volt ekkora jelentősége hogy milyen cipőben focizunk, és a választék is néhány fajtára korlátozódott, addig ma, ha egy sportcipőket árusító üzletben megfordulunk, vagy egy webáruházban böngésszünk, láthatjuk, hogy számos világmárka kínál speciális lábbelit focistáknak. Érdemes elsőként ellátogatni egy sportboltba, és felpróbálni néhányat különböző fajtákból.

Focicipő választás a felület alapján

A focicipő kínálatban böngészve sokan elbizonytalanodnak a különböző betűjeleket látva.

FG: az FG típust száraz természetes (füves) talajon való játékra tervezték, az egyik leguniverzálisabb típus. Bár műfüves pályán is használható, viszont azon korábban fognak a stoplik elkopni.

AG: az AG cipők ideálisak műfüves pályára, ahol a pálya adottsága miatt erősebb konstrukcióra van szükség. Strapabíróbb, mint az FG típus, és a műfüves pálya jellegéből adódóan – a jobb erőátvitel és súlyeloszlás érdekében – több és rövidebb öntött stoplival gyártják.

Mit jelent a focicipő estén az FG/AG jelölés?

Például a Puma Future modelleknél az FG/AG jelölés látható, amely azt jelenti, hogy a cipő univerzális: egyaránt alkalmas műfüves és természetes füves pályán való focizáshoz. Ezért egy átlagos igényű futballista számára lehetővé teszi, hogy egyetlen pár cipőt vásároljon anélkül, hogy le kellene mondani a magas színvonalú teljesítményről. Az univerzális cipők rövid és hosszú stoplijai igazodnak a különböző pályaigényekhez.

HG: a HG cipők alkalmasak kemény természetes talajon való focizásra. A füves pályára alkalmas cipőkhöz képest ezeknél a stoplik száma több, viszont a hosszuk rövidebb.

SG: Az SG típusok felázott természetes pályára, vagy puha füves pályára alkalmasak. A stoplik nem öntöttek, hanem hosszabb, és cserélhető műanyag/fém csavaros stoplik, amelyek tökéletesebb tapadást biztosítanak.

focicipők

Mit jelent az SG/FG jelölés?

A kombinált stoplis cipőn mind az öntött, mind a csavaros stoplik megtalálhatók, amely kényelmesebb játékot tesz lehetővé a tökéletes stabilitás és tapadás biztosítása mellett.

Mi a stoplik szerepe?

A stoplik paraméterei befolyásolják a cipő tulajdonságait az elindulás, a megállás, és az irányváltás során, így a stoplik elhelyezkedése, formája (pl. kúp, éles stopli) és mennyisége a gyártótól, valamint az adott modelltől függ, illetve még adott kategórián belül is lehetnek különbözőségek. A stoplik száma függ a felület keménységtől, minél keményebb, annál többre van szükség a testsúly eloszlása és a stabilitás miatt. A maximális kényelem érdekében érdemes különböző talpú cipőket beszerezni.

Mit kell tudni a műfüves focicipő vásárlása előtt?

Egyre több helyen alakítanak ki kiváló minőségű műfüves pályákat, és a szabadban lévő kispályákat is műfűvel borították be. Azonban mielőtt kiválasztanánk álmaink cipőjét érdemes pár szempontot átgondolni. A műfüves cipő talpát sok-sok kör alakú stopli borítja, amelyet kifejezetten mesterséges fűvel borított pályákra terveztek. Kiváló tapadást biztosít, és nagy előnye, hogy magát a fűfelületet sem károsítja.

  • A használat gyakorisága

A cipőválasztásnál érdemes mérlegelni, hogy például milyen gyakran használjuk egy héten akár edzésre, vagy játékra.

  • A pálya jellege

Azt sem árt tudni, hogy milyen a műfű szerkezete: rövidszálú, vagy hosszú szálú. Az előbbiek esetében kispályás műfüves focihoz ajánlott TF és TT cipők, míg az utóbbi esetében nagypályás műfüves pályára való AG/FG/MG típusok ajánlottak. Így még esős napokon is elkerülhető a csúszásból származó baleset.

  • Tudásszint

A focicipők csoportosíthatók a tudásszint alapján is – profi, fél-profi, amatőr, és kezdő változatban kaphatók. Heti pár alkalmas játékra tökéletes megfelelő az amatőr változat, amely amellett, hogy megfizethető árú, a lábnak megadja a szükséges stabilitást, igaz néhány technológiai újításról a kedvezőbb ár érdekében le kell mondanunk.

A műfüves pályára kialakított cipők között is igen nagy a szórás. A profi sztárok cipői az átalakított talpszerkezetnek köszönhetően a zord téli, vagy esős időjárási viszonyok között is tökéletes tapadást biztosítanak viselőiknek. De megtalálhatók az alacsonyabb árkategóriájú termékek egyaránt.

Hogyan lehet a cipő élettartamát megnövelni?

A focicipő esetén is a hosszú élettartam titka a megfelelő gondoskodásban és karbantartásban rejlik és érdemes követni a gyártó által javasolt használati útmutatót. Bár apróságnak tűnik, de mindig kikötve vegyük le, így óvhatjuk meg a felsőrészét és a sarkait. Használat után mindig szárítsuk ki kívül és belül egyaránt, de nem a tűző napon, vagy a meleg radiátoron. A stoplikról a rászáradt füvet, és sarat el kell távolítani, és a cipő talpát is alaposan le kell tisztítani.