leukémia

Mi a leukémia? – a betegségről, röviden

A leukémia az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, amivel az orvosok találkoznak. Sokan úgy gondolják, gyógyíthatatlan betegség, azonban ma már korai diagnózissal és megfelelő kezelési tervvel jók lehetnek a beteg túlélési esélyei, így fontos, hogy hamar felismerjük magunkon a jeleket. Ebben a cikkben igyekszünk egy átfogó képet adni arról, hogy mi is az a leukémia és mik a tünetei.

Mi a leukémia és mik a jelei?

A leukémia (fehérvérűség) a vérképzésben részt vevő őssejtek daganatos elváltozását, a kóros sejtek felszaporodását, valamint az ezen sejtek okozta tüneteket jelentik. A leukémia tünetei nem tipikusan csak a leukémiára jellemzőek, viszont jelentkezésük esetén fontos, hogy az érintett szinte azonnal forduljon orvoshoz.

A leukémia gyakran jár együtt vérszegénységgel, amely fáradtságban, étvágytalanságban, gyengeségben merül ki, illetve egy-egy seb jóval lassabban gyógyul be a megszokottnál. Fontos jel még, hogy a beteg gyakran, csaknem állandóan fertőzésekkel küzd, valamint az influenzához hasonló tünetek, mint például a láz és a hányinger is megjelenhetnek. A leukémia velejárója a kék-zöld, bevérzéses foltokkal borított bőr, valamint a daganatos sejtek felhalmozódása révén megduzzadó belső szervek, illetve csontvelő, valamint az ezek környékén jelentkező fájdalom.

Mit tegyek, ha jelentkeznek rajtam a leukémia tünetei?

Az első és legfontosabb, amit kiemelnénk, hogy a leukémia tünetei nem kifejezetten csak a leukémiára jellemzőek, így semmiképp se ess pánikba. Keress fel minél hamarabb egy orvost és mondd el az észlelt panaszokat. Az orvos valószínűleg beutalót ad egy kivizsgálásra, ahol csak egy igen összetett vizsgálatsorozat után állapítható meg, hogy valóban leukémia áll-e a tünetek hátterében.

A kivizsgálás lépései:

  1. Alapos kikérdezés a tünetekről, jelentkezésük körülményeiről és a tünetek jelentkezésének előzményeiről
  2. Fizikális vizsgálat, ahol a vizsgálatot végző orvos kitapintja a nyirokcsomókat és a leukémia következtében felduzzadni hajlamos szerveket
  3. Vérvizsgálat, amely során a vérkép segítségével megfigyelik a vörösvérsejtek és a fehérvérsejtek arányát, illetve kenetet is készítenek a kóros fehérvérsejtek kimutatására, illetve arra, hogy a leukémia fennállásának esetén meg tudják állapítani a típust
  4. Csontvelő mintavétel, amely során a medencecsontból vagy a szegycsontból vett mintát mikroszkóposan is megvizsgálják

Ha a kivizsgálás után azt kapod eredményül, hogy valóban a leukémia figyelhető meg rajtad, egy személyre szabott kezelési tervet készítenek az orvosok, amelyet minél előbb meg is kell kezdeni.

Hogy segíthet egy alapítvány?

Egy leukémiás betegek segítésére létrejött alapítvány célja, hogy biztosítsa a leukémiás betegek mindennapi életéhez elengedhetetlen dolgokat, mint például a takarítószereket, az ételt, vagy épp a leukémiás gyermek tanulásához szükséges eszközöket. Ezen alapítványok tevékenységét bárki támogathatja és ezen keresztül sok beteg és család életét könnyítheti meg.

A leukémia bárkit érinthet, épp ezért fontos komolyan jelentkező tüneteket. A diagnosztizálási és kezelési időszak minden leukémiás beteget megvisel, épp ezért több alapítvány is létrejött abból a célból, hogy az érintetteket és családjaikat segítse. Amennyiben Te is segíteni szeretnéd ezen alapítványok munkásságát, rendelekezz adód 1%-áról és támogass egy leukémiás alapítványt!