sup

Hogyan maradjunk biztonságban a vízen SUP deszkázás közben?

Ahhoz, hogy a SUP deszkázás igazi élmény legyen, a biztonságunkra is oda kell figyelni. Ha nem tartjuk be a biztonsági előírásokat, akkor könnyedén elronthatjuk vele a saját élményünket is, sőt még bajba is kerülhetünk.

Soha ne akarjunk csak rálépni, vagy rámászni a SUP-ra

A SUP-ra térdelésből állunk fel. Ezzel tartjuk meg az egyensúlyunkat, és ezzel lehet biztonságosan felállni rá. Ha ugyanis csak simán rálépünk, a SUP könnyen meginoghat, és szinte biztos, hogy a vízbe esünk majd. Legyünk stabilak, nyugodtak és magabiztosak. A kapkodás és a hirtelen gyors mozdulatok általában mindig azt eredményezik, hogy a vízbe pottyanunk felszálláskor. Ez főleg akkor igaz, ha még kezdők vagyunk.

Felhevült testtel nem szabad SUP-ozni!

Ahogyan a vízibicikliről sem ugrálunk közvetlenül forró testtel a vízbe, úgy a SUP deszka esetében sem tesszük ezt. Életveszélyes lehet. Ha kánikulában evezünk, akkor vagy mártózzunk meg a vízben egy kis időre bizonyos időközönként, vagy várjuk meg a nap végét, amikor enyhébb az idő. Figyeljünk nyáron a napégésre is. A látvány annyira magával ragadhat, hogy fürdőruhában a SUP-on teljesen leéghetünk, és ezen még a mentőmellény kötelező viselése sem segít. Ezért ilyenkor használjunk magas faktorszámú naptejet.

Soha ne essünk pánikba

Ha jön egy hullám, vagy kicsit megcsúszunk a deszkán: soha ne essünk pánikba! A kontrollálatlan mozdulatok által ugyanis nem csak a SUP evező kerülhet a vízbe, de mi magunk is. Nyugodtan és magabiztosan álljunk a deszkán, akkor semmi probléma nem történhet. Ezen kívül az is fontos, hogy ne kapkodjunk az evezéskor. Mert az evezővel való kapkodás szintén azt eredményezi idővel, hogy a vízbe eshetünk. Az evezőt fogjuk stabilan, és ha szükséges, inkább annak segítségével egyensúlyozzuk ki magunkat.

Megfelelő méretet válasszunk a deszkából

A megfelelő méretű deszkákat a súlyunk és a magasságunk határozza meg. Pusztán hiúságból ne vegyünk olyan deszkát, ami nem a mi súlyunknak és magasságunknak való. A nem megfelelő deszkát ugyanis nem fogjuk jól irányítani, és csak vesződség lesz vele a vízen való közlekedés.