Három érdekesség, amit tudnod kell a len anyagról

A len népszerű méteráru, hiszen előnyös tulajdonságainak köszönhetően rengeteg célra felhasználható, a ruháktól a terítőkig bármi elkészíthető belőle. Összegyűjtöttünk három érdekességet, amit megéri tudni erről a szövetről.

Nem okoz gondot a nedvesség
Ha egy anyagot mutatunk be, általában a pozitív tulajdonságok között említjük, hogy jó hőszigetelő. Nos, a len esetében nem lehet ezt az előnyt felsorolni, de éppen így lehet az egyik legnépszerűbb viselet nyáron. A len anyag előnye abban rejlik, hogy kiválóan szellőzik, eközben hűvös tapintása van, ezzel folyamatosan kellemes érzést biztosít bőrünknek. Nyáron kikerülhetetlen az izzadás, ám a nedvességgel is könnyedén megbirkózik a len: felveszi azt a bőrünkről, majd szerkezetének köszönhetően hamar megszárad. A nedvszívó képességét egyébként a ház körül használt textíliák készítésénél is kihasználják.

Nem ússzuk meg a vasalást
Akinek volt már bármilyen ruhája lenből, az tudja, ezeket mindig kötelező kivasalni. Remekül néz ki a len egy ing és egy nadrág esetében, de csak akkor, ha kellően sima – ha gyűrött, azzal nem sokra megyünk. Ez annak köszönhető, hogy a len rugalmassága alacsony, nem nyúlik, így azonnal meglátszik rajta egy fizikai behatás. Hogy kicsit „megvédjük”, el kell mondanunk az anyagról, hogy nem bolyhosodik, valamint antiallergén, így ezzel senkinek nem lesz gondja a használatkor.

Jól keverhető és színezhető
Ha a felhasználási lehetőségeket nézzük, ki kell emelni a lennel kapcsolatban, hogy jól keverhető anyag. Vegyíthető pamuttal, kenderrel, szintetikus szálakkal, így kiszélesíthetőek az alkalmazási helyei. A kevert megoldásokat azért alkalmazzák, hogy csökkentsék a már említett gyűrődési hajlandóságot, egyúttal növeljék a rugalmasságot és a puhaságot. Szintén pozitív tulajdonsága az anyagnak, hogy jól fehéríthető, valamint jól is színezhető, ennek köszönhetően szinte nincs olyan árnyalat, amelyben ne lenne kapható. Ha valaki szeretné végignézni a len anyagok különböző típusait, a Bubulakovo.hu oldalon bőven lesz erre lehetősége.

A fotó forrása: Bubulakovo.hu