fogorvos budapest

Fogromboló szokások, amiket ideje végleg félretenni

Meglehet, hogy minden nap szorgalmasan mossa a fogait, és talán fogorvosát is rendszeresen meglátogatja, de gondolta volna, hogy számos hétköznapi szokása is súlyosan károsíthatja a fogait?

Fogai épségében szerepet játszhatnak nem csupán az elfogyasztott élelmiszerek, hanem azok fogyasztásának módja is. Továbbá számos sporttevékenység is veszélyeztetheti fogait, amelyeknek látszólag semmi közük nincs az ember szájához.
Az alábbiakban néhány gyakori „fogromboló” szokást gyűjtöttünk össze, amelyekkel sokan észrevétlenül károsítják fogaik egészségét – akár napi szinten is!

Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás, vagy orvosi nevén „bruxizmus” a felnőttek nagyjából 8%-át érinti, azonban ez a szokás akár már csecsemőkorban is kialakulhat. A bruxizmusban szenvedők gyakran tudtukon kívül, alvás közben csikorgatják, szorítják össze a fogaikat.
A fogcsikorgatás gyakori tünetei például az állkapocs fájdalma, a fülzúgás, a fejfájás, illetve a szemmel láthatóan kopott fogak.
Habár a fogcsikorgatás pontos okaira még nem sikerült fényt deríteni, a legtöbb szakértő egyetért benne, hogy a stressz, a szorongás és a horkolás mind szerepet játszhatnak a bruxizmus kialakulásában. A tüneteket továbbá súlyosbíthatja a koffein, a nikotin és az alkohol fogyasztása is.
Habár a fogcsikorgatásnak nincs közvetlen gyógymódja, fogorvosa fogvédő használatát javasolhatja alvás közben a tünetek csillapítása érekében. Az alábbi módszerek hatékonyságát nem támasztják alá tudományos kutatások, de elképzelhető, hogy segíthetnek az éjszakai fogcsikorgatás enyhítésében:

  • Rágjon el egy kis ropogós nassolnivalót lefekvés előtt. A rágás segít ellazítani az állkapocs izmait, így éjszaka kevésbé szorítja majd össze őket.
  • Helyezzen melegvizes borogatást állkapcsára, hogy ezzel is ellazítsa azt.
  • Próbálja megszüntetni a stressz forrását, illetve enyhíteni azt. Ebben segíthet például a jóga.

Jégkockák rágása

A jégkockák nemnek tesz jót a fogaknak, hiszen az ilyen kemény élelmiszerek rágása közben elrepedhetnek vagy akár el is törhetnek. Ezek az apró törések idővel egyre nagyobbra nőnek majd, és töréshez vezethetnek. Ha mindenképpen szeretne valami jéghideget fogyasztani, akkor igyon inkább hűtőben hűtött vizet. A jégnek továbbá nincs semmilyen tápértéke, hiszen csak fagyott vízből áll.

A fogletörés következétben a fogzománc sérülése miatt fogszuvasodás, fogbélgyulladás is kialakulhat a fogban, amelyen csakis a fogorvos tud segíteni. Ha Ön is hasonló problémával küzd, akkor a Rosental Fogászatán segítenek a kezelésben! Kérjen időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogorvos Budapest!

A jég kényszeres rágására külön orvosi kifejezés is született: pagophagia. Ez főleg azoknál jelentkezhet, akik vérszegénységben vagy vashiányban szenvednek, illetve az alábbi csoportokra jellemző:

  • fiatalkorúak
  • menstruáló nők
  • gyakran vért adók

Sportolás fogvédő nélkül

Szinte minden sport közben fennáll a fogsérülés kockázata, főleg az olyan intenzívebbek esetében, mint a kosárlabda vagy a futball. A fogvédők segíthetnek csökkenteni a fogsérülések számát és súlyosságát, illetve elkerülhető velük a fogak kihullása is egy súlyosabb trauma hatására.
A fogvédők egy puha réteggel védik a fogakat és az állkapcsot a különféle sérülésektől, ezért nélkülözhetetlenek minden sportoló számára. Egyes sportolóknak egyedi fogvédőre lehet szüksége, hogy használat közben se akadályozza a beszédet és a légzést.
A fogvédők továbbá az éjszakai fogcsikorgatást is enyhíthetik, ahogy arról fentebb már szó esett.

Nyelvpiercingek

A nyelvpiercingek népszerű testékszerek a fiatalok köreiben, azonban nem csak a fogak, hanem az egész száj épségét veszélyeztethetik.
A baktériumok a meleg, nyirkos helyeken érzik igazán jól magukat, mint például az ember szájában. Egy piercing behelyezésekor méretes seb keletkezik az ember nyelvében, ami könnyedén elfertőződhet. A piercing behelyezése után fájdalom és duzzadás jelentkezhet a szájban.
Ha mindez nem lenne elegendő, a nyelvpiercingek felsérthetik a fogakat és a fogínyt is, amikor hozzáütődnek ezekhez.
A nyelv- és más szájpiercingek folyamatos odafigyelést igényelnek. Fontos mindig tisztán tartani környéküket kívül és belül is, és azonnal fogorvoshoz vagy háziorvoshoz fordulni bármilyen fájdalom, duzzadás vagy vérzés esetében. Ajánlott továbbá a szájvizek rendszeres használata a piercingeken megtelepedő baktériumok ellen.
A piercinget továbbá rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem-e laza, különben akár váratlanul le is nyelhető, ami további súlyos problémákhoz vezet.
Sportolás és alvás előtt minden esetben ajánlott eltávolítani ezeket a szájékszereket.

Éjszakai cumisüvegek

Habár a csecsemők fogai csupán átmenetiek, nélkülözhetetlenek a megfelelő táplálkozáshoz, illetve a később érkező, végleges fogak helyének „előkészítéséhez”. Sajnos kisgyermekek fogai is elszuvasodhatnak, és a cumisüvegek éjszakai használata csak fokozza ezt a kockázatot.

Ez annak köszönhető, hogy a tejben cukor található, ez a cukor pedig táplálékként szolgál a szájban élősködő baktériumok számára. Ha tehát egy csecsemő lefekvéskor tejet kap, akkor szájában a baktériumok órákig roncsolhatják a fogait. Éppen ezért érdemes nem közvetlenül lefekvés előtt megetetni a kisbabákat, és utána megtisztítani a fogaikat fogkefével vagy gézzel.

Ajánlott már korán rászoktatni a gyerekeket egy helyes éjszakai rutinra. A lefekvést ne közvetlenül vacsora előzze meg, hanem egy melegvizes fürdő, például valamilyen halk, nyugtató zene kíséretében. Amennyiben a csecsemő ezek ellenére sem hajlandó cumisüveg nélkül elaludni, töltse fel azt inkább vízzel, mielőtt odaadná neki.

Köhögéscsillapító cukrok

A köhögéscsillapító cukrok fő feladata enyhíteni a köhögést, illetve lenyugtatni az ember irritált torkát. Sajnos ez gyakran a fogak rovására történik. Az ilyen készítmények lassan olvadnak el az ember szájában, és ez alatt rengeteg cukor válik ki belőlük, ami tökéletes tápanyag a baktériumok számára. Mindez a fogzománc elgyengüléséhez, kilyukadásához és fogszuvasodáshoz vezet. Ha mindenképpen köhögéscsillapító cukrot szeretne használni, akkor válasszon a cukormentes készítmények közül.

A köhögéscsillapító cukrok azonban nem csupán a fogak egészségére lehetnek hatással. Habár fogyasztásukat általánosságban biztonságosnak tartják várandós és szoptató anyukák számára, érdemes minden esetben egyeztetnie orvosával, mielőtt bármilyen recept nélkül kapható gyógyszert kezdene szedni ezekben az időszakokban.

Sok esetben egy kis mézes gyógytea sokat segíthet a köhögés és a torokfájás csillapításában.