csekklistaamosogatogeptisztitasahozkarbantartasahoz

Csekklista a mosogatógép tisztításához, karbantartásához

Évente akár több ezer edény, evőeszköz vagy pohár fordulhat meg egy átlagos mosogatógépben. Egy ilyen ütemű szorgoskodás mellett pedig elengedhetetlenné válik, hogy időnként mi is megháláljuk valahogy ezt a készüléknek.

A mosogatógépek is igényelnek némi gondoskodást

A legtöbb háziasszony minden bizonnyal imába foglalná annak a nevét, aki egyszer feltalálta a mosogatógépet. Ennek hála nem kell többet a zsíros, szennyezett edények kézzel való mosogatásával fáradnunk, hiszen ma már a masina veszi át tőlünk ezt a cseppet sem népszerű házimunkát. Nem mindenkinek jut azonban eszébe, hogy a mosogatógépek is igényelnek némi törődést.

Mire érdemes odafigyelnünk?

Mindenre kiterjedő tisztítás

  1. Mosogatótér: a mosogatótérben egy idő után kellemetlen szagok keletkezhetnek, főként akkor, ha már a program elindítása előtt bepakoljuk a koszos edényeket. Emellett a túl alacsony hőmérsékletű mosogatóprogramok is jelenthetnek bizonyos veszélyforrást a kórokozók elszaporodására. Ebben az esetben általában elég, ha beszereznünk egy tisztítószert, de az is megteszi, ha elindítunk egy legalább 60°C-os, üres programot. A Miele mosogatógép Intenzív 75°C nevű programjával például nyert ügyünk lehet. Ráadásul, ha Miele mosogatógép kerül a birtokunkba, akkor olyan funkciókkal is találkozhatunk, akárcsak a Higiéniai program, amely a vírusok több mint 99,9%-át elpusztítja.
  2. Szűrők: az edényekről származó durva szennyeződések egy idő után eltömíthetik a szűrőket. Bizonyos időközönként érdemes kiszedni és megtisztítani ezt is – ennek gyakorisága háztartásonként változó lehet.
  3. Mosogatókarok: nemcsak a szűrőben gyűlhetnek fel ételmaradékok, de a makacsabb darabok még a mosogatókarok fúvókáiba, csapágyazásaiba is befészkelhetik magukat. A mosogatókarokat nagyjából 4-6 havonta érdemes ellenőrizni, kitisztítani.
  4. Ajtótömítés: az ajtótömítés a mosogatógépek azon része, ahová még a legintenzívebb vízsugarak sem képesek elérni. A tömítések is rendszeres tisztítást igényelnek.

Vízkőtelenítés

A mosogatógépek egyik legnagyobb ellensége a vízkő. A víz keménysége azonban egyfajta régióbeli „adottság”, így nekünk kell valahogy védekeznünk ellene. Amennyiben még száradás után is vízfoltosak maradnak az edények, vagy fehér színű lerakódásra leszünk figyelmesek, akkor biztosra vehetjük, hogy kemény vízzel állunk szemben. Kaphatóak már ún. mosogatógép-sók, amikkel orvosolni tudjuk a problémát, de választhatunk olyan készüléket is, ami segít megoldani ezt a kellemetlenséget. Valamennyi Miele mosogatógép rendelkezik integrált vízlágyítóval, így az optimális vízkeménység garantált lesz. Nem mellesleg egy Miele mosogatógép Waterproof rendszerrel van felruházva, ezáltal a vízkárok ellen is védve leszünk.

Egyéb apróságok

Azt szokták mondani, hogy a megelőzés kulcskérdés lehet a berendezések élettartama szempontjából. Ilyen apróságnak tűnő dolog lehet, ha például a szárítási program végeztével azonnal kinyitjuk a mosogatógép ajtaját. Ha nem tudjuk megszokni ezt a jól bevált dolgot, vagy nem mindig vagyunk otthon, akkor érdemes lehet olyan berendezést választani, ami ezt megteszi helyettünk. A Miele mosogatógép modellek AutoOpen funkciójával a készülék ajtaja automatikusan kinyílik majd a program végeztével.