Az autók sérült szélvédőit nem csak cserélni, javítani is lehet

Felpattant egy kő a szélvédőre? Esetleg a jégeső tett kárt benne? Mielőtt azonnal a cserére gondolnánk, érdemes megnézni a javítás lehetőségét, amellyel tízezreket spórolhat magának az autó tulajdonosa. Hogyan lehet egy törött üveget megjavítani? Mutatjuk!

Mit tegyek, ha megsérült a kocsim szélvédője?

Kétféle autótulajdonos létezik: az egyik kocsiján már valamikor megsérült a szélvédő, a másikén pedig meg fog. Ez egy olyan hiba az autóknál, amit szinte lehetetlen elkerülni, főleg akkor, ha nincs meleg garázs, ahol nyugodtan éjszakázhatna a szeretett jármű. A szélvédőnek elég lehet egy másik autó által feldobott kavics, egy hozzáütődő tárgy, esetleg egy jégeső, hogy megpattanjon, megrepedjen, ezzel veszélyessé és problémássá váljon. A nem tökéletes szélvédőn nem látunk ki rendesen, nem vagyunk felelősségteljes szereplői a közlekedésnek, így nem kérdés, hogy kezdeni kell valamit a helyzettel. De mit? Az egyik opció a csere, amely sokáig tart és sokba kerül. Elképzelhető azonban egy egyszerű, kevésbé költséges megoldás, ez a szélvédő javítása. Nem egyszerű, de szerencsére jó szakemberek találhatók országszerte, így Budapesten is, például itt: szélvédő javítás ár.

Hogyan javítják a szélvédőt?

A törések típusától függ, melyiket lehet javítani – létezik kagylós és repedéses változat, rosszabb esetben ezek kombinációja is előfordul. Fontos, hogy a sérülést követően óvjuk meg azt a szennyeződéstől, ragasszuk le például szigetelőszalaggal, amíg el nem jutunk vele szakemberhez. Ha lehet, azonnal vigyük el a kocsit a javításra, ezzel előzhető meg a továbbrepedés. A szerelést végző szaki a sérülés kitakarításával kezd, ehhez gyémántfejet és speciális fúrót, szükség esetén pedig tisztítófolyadékot is használ. Ha ez megvan, egy erre kifejlesztett eszközt erősít a szélvédőre, amellyel speciális ragasztót juttat a repedés miatt levegőssé vált részekbe, a végén pedig felületkezeléssel zárja a folyamatot. Mivel a ragasztó fénytörése ugyanolyan lesz, mint az üvegé, a javítást követően sokszor nem is látszik, hol volt a felpattanás, ha mégis, akkor pedig alig lehet megtalálni azt. Ugye, hogy jól hangzik?