A tánc világnapja 2014

Fellépésekkel és szakmai tanácskozással ünnepli a tánc világnapját a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF). A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, valamint az MTF vezetői és mesterei hétfőn gyűltek össze a főiskolán, hogy szakmai tanácskozást tartsanak a tehetséggondozásról, a hazai táncoktatás fejlesztési terveiről, valamint a továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségekről.

A szakmai napon mindhárom intézmény hallgatói bemutatkoztak, a klasszikus balettrepertoár neves darabjaiból adtak elő részleteket, míg a kortárs alkotók közül Kulcsár Noémi, Juhász Kata és Pataki Klári egy-egy műve került terítékre.
Kedden a főiskola két növendéke színpadra lép a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége által közösen rendezett tánc világnapi gálán a Művészetek Palotájában (Müpa). Farkas Máté és Balázsi Gergő, akik az évad legjobb végzős növendékeinek járó díjat vehetik át az esten, Petipa A kalóz című balettjének jól ismert pas de deux-jét adják elő.
Mint felidézték, Balázsi Gergő áprilisban a lengyelországi Szczecinben megrendezett Golden Pointe Shoes 2014 nemzetközi balettversenyen nagydíjat nyert. Az európai balettiskolák legígéretesebb végzős hallgatóinak versenyén Földi Lea első díjat kapott, felkészítő tanáruk, Dózsa Imre pedig a legjobb balettmester címmel térhetett haza.
A Magyar Táncművészeti Főiskola tánc világnapi programsorozata vasárnap kezdődött a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Filharmonikus Zenekar és Oratóriumkórus Müpa-beli koncertjével, amelyen a főiskola hallgatói is közreműködtek. Az orosz nemzeti romantika jegyében összeállított esten az intézmény valamennyi klasszikus balett évfolyama fellépett.
Színre került Borisz Aszafjev sokszereplős táncjátékának, A bahcsiszeráji szökőkútnak egy részlete, valamint Harangozó Gyula egyik legismertebb koreográfiája, a Polovec táncok. Alekszandr Porfirjevics Borogyin orosz zeneszerző Igor herceg című operájának győzelmi jelenetét ezúttal önálló táncbetétként láthatta a közönség. A koncert zárásaként egy másik Harangozó-művet mutattak be: a bécsi miliőben játszódó vidám, idilli, humoros táncjátékot, a Johann Strauss zenéjére készült Térzenét.