gitár

A Gitár: A zene világának alapköve és különböző típusai

A gitár már évszázadokkal ezelőtt is sokak által kedvelt hangszer volt. A középkori Európában még a lantokat pengették, amely a gitár elődjének számított. Az 1500-as évek környékén Spanyolországban kezdett el kialakulni a ma ismert hangszer és a 20. század elejére tehető az elektromos gitár megjelenése. Elektromos gitárt először a Gibson és a Fender gyártott így lehetővé tették a zenészeknek, hogy erősítőkön keresztül szólaltassák meg hangszereiket.

A klasszikus gitár

A klasszikus változat az egyik legősibb és talán a legegyszerűbb típus. A teste fából készül és általában nylon húrokkal szerelik fel. A flamenco, a klasszikus zene és természetesen a latin zene központi szereplője. A húrok pengetéséhez ujjbegyeinket kell használni, de természetesen ma már pengetőt is választhatunk erre a célra.

Az elektromos gitár

Az elektromos gitár szinte forradalmasította a zene világát. Az 1950-es évek elején szinte minden könnyűzenét játszó együttes ezt választotta. Az elektromos gitár többféle alapanyagból is készülhet, de legelterjedtebb itt is a fa. A hangokat egy erősítőn keresztül lehet megszólaltatni és különféle effekteket, hangszíneket is be lehet rajta állítani. A rock, a pop és a jazz műfaj kedvelt hangszere.

Akusztikus gitár

Az akusztikus hangszerhez nem szükséges erősítő és szintén nylon húrokkal rendelkezik, de ma már vásárolhatunk acél húros változatot is. Az acél húros sokkal élesebb hangot ad ki. Ezt a típust leginkább a folk, a country és az akusztikus rockzene világában részesítik előnyben. A hangszerben található egy úgynevezett rezonancia doboz, amely a húrok rezgését felerősíti, ezáltal sokkal erőteljesebb hangot lehet vele kiadni. Tulajdonképpen ez különbözteti meg elektromos társától.

Basszusgitár

A basszusgitár hangszerelése nagyon hasonlít az elektromos gitáréhoz, de kinézetében eltér, hiszen sokkal hosszabb nyakkal rendelkezik. Feladata, hogy megadja egy-egy zeneszám alapvető ritmusát és megtartsa a basszust. Zenekarokban nagyon fontos szerepe van, hiszen igen mély hangot lehet vele kiadni. Általánosságban elmondható, hogy hangolása hasonló a nagybőgőével. Elektromos változata szintén az 1950-es években lett igen népszerű a zenekarok körében. Általában az 5 és 6 húros változatát használják, de létezik 7,8,9,10,11, sőt még 12 húros változata is.

Hangszerbolt Budapest több kerületében, és természetesen vidéken is megtalálható, ezért, ha gitározásra adjuk a fejünket, akkor látogassunk el személyesen és próbáljuk ki a különféle hangzásokat.