fogszabalyozas

A fogszabályzás titka

Felnőttkorban is esztétikusabbá varázsolhatóak a girbe-gurba fogak a fogszabályozás használatával, nemcsak gyerekkorban. Elsősorban a fogak formáján szeretne változtatni az a személy, aki a fogszabályzásra szánja el magát, valamint nem szabad megfeledkezni, hogy a rendezetlen fogsor egyéb veszélyeket is rejt.

Fogszabályzás korosztályonként

Az ujjszopás vagy a nyelvlökés rossz hatással lehet a fogakra és a növekvő állcsontokra, amelyek akár mélyharapást is eredményezhetnek. A fogorvos észreveheti a fogászati kezelések alkalmával, hogy a fogváltás időszakában a későbbi szemfogaknak nem lenne helye. Ilyenkor a fogorvos speciális megoldásokat kínál fel a beteg számára, amilyen is például a fogszabályzó alkalmazása. Gyermekek esetében kivehető fogszabályzót 12-13 évek korukig szoktak használni. Ezután már csak állandó fogszabályzó használata ajánlott.

Nagyobb gyermekek esetében a csontok megkeményedtek, és a maradandó fogak is kinőttek, így az állandó fogszabályzó viselete is lehetséges.

Felnőttkorban, ha rések vannak a fogak között, vagy ha néhány fog a kelleténél hátrébb, vagy ferdén áll – bizony szükség van a fogszabályzóra. A fogszabályzó használatával a gyakori állkapocs-ízületi problémák előzhetőek meg, amelyek a mindennapokat nehezítené meg.

A fogszabályzást először is egy teljes körű fogászati felmérés előzi meg. Ami után az összes szükséges problémát megoldotta a fogszabályzás előkészítéséhez, akkor kell eldönteni, hogy kivehető, vagy rögzített készülék legyen.

A kivehető fogszabályzókkal (amelyeket naponta legalább 12 órán át kell viselni) a kevésbé látványos foghibák kijavítását szokták alkalmazni. Olyan alkalmakkor, amikor enélkül szeretnénk megjelenni, nem kell hordanunk.

Több fajtája lehet a rögzített fogszabályzóknak: a hagyományos, fém fogszabályzókat mindig kell hordani, és 4-5 hetente a fogorvoshoz vissza kell menni kontrollra. A fogszabályzó napjainkban akár a fog színével is megegyezhet, így kevésbé lesz észrevehető. Diszkrétebb, elegánsabb megoldást nyújtanak, mint a drótos fogszabályzók, így esztétikailag is kevésbé zavaróak. Részletekért látogasson a Vajda Dental oldalára.